Cine este romanul care isi permite sa-si mai cumpere casa

Data publicarii: 18-04-2011 | Imobiliare



Un buget maxim de 90.000 de euro, perseverenta in negociere, o informare atenta privind ofertele sunt doar cateva dintre elementele care caracterizeaza romanul aflat in acest an in cautarea unei locuinte.

 Profilul cumparatorului roman de case din 2011 difera destul de mult de cel existent la nivelul anilor 2006-2008, in vremea boom-ului imobiliar. 

Caracteristicile principale ale acestuia sunt o capacitate de analiza si sinteza a informatiilor din piata mult mai dezvoltata si manifestata mult mai intens inainte de a decie sa cumpere o locuinta, dar si reticenta in legatura cu proiectele rezidentiale cu probleme.

"Cumparatorul de astazi esteun partener egal al vanzatorului, pune intrebari pertinente despre proprietatea care-i starneste interes, se intereseata de situatia juridica a acesteia, de materialele de constructie folosite, dar si de termenele de livrare", spune Ion Catutoiu, director general RealTime si consultant tIMOn.

Mai mult, clientrul si-a dezvoltat capacitatea de negociere si este mult mai atent cu bugetul alocat unei achizitii imobiliare.

Romanii nu mai vor sa plateasca pentru case neterminate

Potrivit unui studiu realizat pe un esantion de 10.000 de persoane, realizat de compania RealTime si tIMOn, cumparatorul din 2011 are intre 30 si 55 de ani si, de cele mai multe ori, vorbim de persoane care lucreaza in domeniul financiar-bancar.

"Bugetul maxim pe care cei mai multi dintre respondentii sondajului nostru ar fi dispusi sa-l aloce in vederea achizitionarii unei locuinte este de 90.000 de euro", mai spune Catutoiu.