OPEC este ingrijorata de pretul ridicat al petrolului

Data publicarii: Astazi, 18-04-2011 | Diverse


Secretarul general al Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdullah El-Badri, a declarat, luni, ca tarile producatoare de titei sunt 'ingrijorate' de nivelul ridicat al pretului petrolului, adaugand ca pietele sunt bine aprovizionate, transmite AFP.

'Nivelul ridicat al pretului petrolului este o sursa de ingrijorare. In acest moment exista o prima de risc de 15-20 de dolari', a declarat presei Abdullah El-Badri, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor Energiei din Asia, reuniune la care ar urma sa fie discutat si impactul pretului petrolului asupra economiei. 

De asemenea, secretarul general al OPEC a apreciat ca, in prezent, pietele sunt aprovizionate in mod 'adecvat', astfel ca nu este nevoie sa fie majorata productia, deoarece nu exista cumparatori. 

'Piata este aprovizionata in mod adecvat si productia OPEC in martie a fost aproximativ la acelasi nivel ca si in luna decembrie, chiar daca o tara membra nu mai produce', a spus Badri facand referire la Libia. 

Luni dimineata, pretul barilului de petrol era in scadere pe bursele asiatice, in conditiile in care traderii au marcat profiturile inregistrate dupa cresterile inregistrate saptamana trecuta. In cursul schimburilor matinale, cotatia barilului de titei 'light sweet crude' cu livrare in luna mai era in scadere cu 70 de centi pana la 108,96 dolari. De asemenea, cotatia barilului detitei Brent cu livrare in luna iunie era in scadere cu 42 de centi, pana la 123,03 dolari. 

Duminica, directorul Agentiei Internationale a Energiei (IEA), Nobua Tanaka, a apreciat ca actualele preturi ale petrolului sunt 'prea mari'si ca Agentia este ingrijorata ca acest lucru ar putea afecta cresterea economica si cererea de titei. 

Sursa: AGERPRES