Topul mondial al scumpirilor

Data publicarii: 18-04-2011 | International



Benzina, biletele de avion, ciocolata, cafeaua, mobila si chiar sapunul vor avea preturi din ce in ce mai mari la nivel mondial. Tot consumatorii vor suporta costurile din ce in ce mai mari ale materiilor prime, in timp ce inflatia ajunge la cote tot mai ridicate. Ce se va mai scumpi in viitorul apropiat si de ce?

Inflatia ajunsa la cote tot mai ridicate da batai de cap guvernantilor din intreaga lume. La nivelul Uniunii Europene, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,1% in martie, cu 1,1 puncte procentuale peste rata inregistrata in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat. De la inceputul acestui an, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul ONU a avertizat in fiecare luna ca preturile alimentelor au depasit noi recorduri.

Fructele, legumele si cerealele vor continua sa se scumpeasca. Anul trecut, din cauza inundatiilor din India si din China si a secetelor si incendiilor din Rusia (al treilea exportator mondial de grau), recoltele mondiale de grau, orez si porumb au fost sub asteptari. In consecinta, preturile au crescut, iar analistii spun ca tendinta va continua. In intervalul iunie - decembrie 2010, pretul graului s-a dublat.

Cotatiile tot mai ridicate ale bumbacului, produselor de marochinarie, otelului si ale materialelor textile se vor reflecta in scumpirea obiectelor de mobilier. De asemenea, marii producatori de articole sanitare (sapun, pasta de dinti, hartie igienica, prosoape de hartie, saci menajeri si scutece), printre care Procter & Gamble si Colgate-Palmolive au inceput deja sa mareasca preturile.

Continuarea in Adevarul.ro