De ce creditul ipotecar in euro este de neinlaturat

Data publicarii: 19-04-2011 | Finante-Banci



Creditul ipotecar in euro este inevitabil pentru piata bancara din Romania, in conditiile in care nu exista resurse pe termen lung in lei, considera Vladimir Kalinov, bancherul care a preluat conducerea operatiunilor de retail din cadrul Raiffeisen Bank Romania. Kalinov a explicat, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, care sunt planurile de retail ale bancii si ce asteptari are pentru acest an.

Vladimir Kalinov, 40 de ani, a preluat la inceputul acestui an functia de vicepresedinte executiv de retail in cadrul Raiffeisen Bank Romania, dupa ce timp de mai bine de patru ani a gestionat riscurile din banca din pozitia de vicepresedinte executiv de retail. Noul sef pe retail isi incepe activitatea in noua functie intr-o perioada in care toate bancile asteapta relansarea economica si reluarea activitatii de creditare, dupa ce 2 ani economia s-a aflat in recesiune, iar creditarea a fost aproape inghetata.

"Situatia de astazi este diferita pentru ca nu exista cerere pentru credite. Cererea va aparea cand oamenii vor fi siguri ca maine au unde lucra. Pana cand nu vor avea increderea ca ziua care vine e mai buna decat cea de azi, nu isi vor face planuri", afirma Vladimir Kalinov.

"Creditele ipotecare sunt in valuta pentru ca nu exista resurse pe termen lung in lei. Este imposibil sa previzionam costul resurselor pe termen lung in lei. Parerea mea personala este ca piata ipotecara va fi complet blocata (n.r. - daca se iau masuri de restrictionare a creditului ipotecar in valuta) pentru ca, in primul rand, preturile din imobiliare sunt in euro si, in al doilea rand, nu exista resurse pe termen lung in lei. Este inevitabil creditul ipotecar in euro", a declarat Vladimir Kalinov.

Integral in Wall Street