Ce se va intampla cu leul in acest an

Data publicarii: 20-04-2011 | Finante-Banci

Leul se va mentine stabil pe tot parcursul acestui an si va ramane intr-un interval de variatie intre 4-4,2 lei/euro, conform unei analize a BCR-Erste. Insa dobanzile vor creste, atat pentru imprumuturile in lei, cat si pentru cele in euro. Cauza este legata de inflatie, care va fi aprinsa de pretul titeiului pe plan international, dar si de criza alimentelor. BCR a revizuit in crestere si estimarea privind rata inflatiei la finele acestui an, de la la 5,2%.

Moneda nationala nu va da batai de cap in acest an romanilor. "In prima parte a anului vom vedea un curs mai aproape de 4 lei/euro, iar din a doua parte a anului, sub influenta contextului international, cursul ar putea sa se duca spre 4,1-4,2 lei/euro", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Desi nivelul de echilibru este 3,9 lei/euro, in conditiile actuale va fi dificil de atins, poate si pentru ca BNR isi doreste sa il mentina in intervalul 4-4.2 lei/euro pentru a mentine competitivitatea exporturilor. "Noul acord de tip preventiv cu FMI ar putea crea o perspectiva pozitiva pentru leu pe termen scurt si consideram ca interva-lul 4-4,2 lei/euro este mai realist in contextul international actual, in care emotiile variaza uneori si sentimentele investitorilor s-ar putea schimba peste noapte", potrivit raportului.

Analistii BCR considera ca banca centrala va continua regimul de flotare controlata a cursului valutare pentru a preveni volatilitatea ridicata in perioada urmatoare, in timp ce evolutiile monedei locale raman in principal corelate cu modul in care reformele publice continua sa fie implementate in Romania si, mai ales, cu perceptia investitorilor legata de progresul programului de consolidare fiscala.

O alta problema pe care analistii BCR au adus-o in atentia opiniei publice este legata de cresterea Euribor, care ar putea conduce la cresterea ratelor la creditele in euro. 

Integral in Jurnalul National