Politele facultative pentru locuinte raman valabile
Data publicarii: 18-09-2006
Reglementari
Practic, daca se va reinnoi contractul la acelasi asigurator, sarcina virarii primei catre PAID ii revine acestuia. Cu alte cuvinte, cei care vor dori sa isi asigure locuintele pentru valori mai mari decat cea prevazuta in lege, de 20.000 de euro sau de 10.000 de euro, in functie de tipul de constructie, vor putea face acest lucru, cu singura conditie ca polita sa acopere si cele trei riscuri catastrofale - cutremur, alunecari de teren si inundatii. Potrivit oficialului MAI, legea privind asigurarea obligatorie a locuintei va intra in vigoare cel tarziu la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al anului viitor. "Decizia noastra a fost sa trecem proiectul de lege prin toate procedurile parlamentare si sa nu apelam la solutia ordonantei de urgenta. Speram ca pana la finele lunii iunie 2007, acesta sa poata intra in vigoare", a declarat Radu Mircea Popescu.
Potrivit proiectului de lege, la o valoare maxima a asigurarii de 20.000 de euro, prima platita va fi de 20 de euro. In cazul constructiilor cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament chimic si/sau termic valoarea asigurata va fi de 10.000 de euro in echivalent lei, iar prima de asigurare va fi de 10 euro.
Fara despagubiri pentru modificari neautorizate
Proiectul legii prevede ca nu se acorda despagubiri in baza politei obligatorii pentru "asiguratii care efectueaza, fara autorizatia necesara, modificari fata de proiectul care a stat la baza construirii cladirii cu destinatia de locuinta si care afecteaza structura de rezistenta a acesteia si creste expunerea la unul din riscurile asigurate". La incheierea asigurarii obligatorii, vor trebui puse la dispozitia societatii emitente a politei originalele actelor care fac dovada dreptului de proprietate asupra imobilului, a inscrierii acestuia in cartea funciara si, dupa caz, a numarului din registrul de rol nominal unic si a pozitiei din registrul agricol la care este inscris asiguratul, precum si actul de identitate. In prezent, dintr-un total de aproape 8 milioane de locuinte, doar pentru o cota mai mica de 3% au fost incheiate asigurari facultative.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri