Criza datoriilor suverane poate intoarce Europa in recesiune

Data publicarii: 04-05-2011 | International


A sosit sau nu momentul restructurarii datoriei publice? Se iveSte o noua criza? Sunt doar cateva intrebari la care am putea primi raspuns la Forumul Financiar, din 24-26 mai.

Semnale de alarma au fost trase de catre economiSti inca de anul trecut, insa parerile sunt impartite cand vine vorba de implementarea unor solutii in ceea ce priveSte datoriile suverane din statele europene. Profetul crizei financiare, profesorul de economie Nouriel Roubini, care va fi prezent la finele lunii mai la BucureSti, la conferinta Finance 2011, eveniment organizat de Forum Invest in parteneriat cu Evenimentul zilei Si Capital, a atras atentia asupra pericolelor creSterii exagerate a acestor datorii inca de anul trecut. Roubini considera ca autoritatile trebuie sa demareze de urgenta planuri de reducere a datoriilor publice din tari precum Grecia, Irlanda, Portugalia sau Spania, dar nu exclude nici celelalte state.

Pe de alta parte, unii economiSti spun ca e mai bine ca astfel de planuri sa fie concretizate abia din 2013, atunci cand economia va intra pe un fagaS de creStere economica.

Grecia, tot in pericol

E vorba de peste 9.800 de miliarde euro la nivelul intregii Uniuni Europene, conform datelor Eurostat pentru anul trecut. Aceasta suma reprezinta peste 80% din PIB-ul Uniunii Europene. Iar semnalele pe primul trimestru al acestui an nu sunt deloc optimiste. Cea mai mare rata a datoriei publice, raportata la PIB, se inregistreaza in Grecia, aSa cum era de aSteptat, aceasta fiind urmata de Italia, cu 119%. Autoritatile elene au anuntat recent ca se aSteapta ca datoria publica sa scada cel mai devreme in anul 2013 datorita pe de o parte unor "reforme ambitioase", si pe de alta parte cresterii economice care va fi inregistrata in urmatorii ani. TotuSi, oficialii greci din cadrul Bancii Centrale Europene spun ca o restructurare a datoriei Greciei va avea efecte negative asupra economiei elene si a zonei euro, intrucat sistemul bancar elen ar avea de suferit, iar  pierderile vor fi suportate Si de celelalte institutii bancare europene. 

 

citeste integral: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: