Europa vrea polite mai sigure, dar mai scumpe

Data publicarii: 04-05-2011 | Finante-Banci



Solvency II, noul regim de solvabilitate care se va aplica din ianuarie 2013, presupune o corelare mai stransa intre riscurile asumate si capitalul fiecarui asigurator, astfel incat companiile ar putea avea nevoie de capital suplimentar de la actionari pe anumite linii de business.

Aceste cerinte suplimentare de capital vor conduce, o data cu trecerea la Solvency II, la o crestere a preturilor pentru asigurari, arata reprezentantii companiilor de specialitate. "Solvency II nu se va traduce intr-o crestere de preturi, desi va avea cu siguranta un efect. Astfel, din rezultatele inregistrate in cadrul exercitiului QIS 5 fata de QIS 4, pentru foarte multe linii de business va fi nevoie de mai mult capital. Capitalul are un cost, iar costul acestuia nu poate fi finantat doar din prime. Vorbim deci despre o limitare a cresterii, si nu despre evitarea ei, deoarece majorarea preturilor este inevitabila", a declarat Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR, in cadrul unui seminar desfasurat saptamana trecuta pe tema introducerii Solvency II.

Politele de viata stau mai bine

In ceea ce priveste segmentul life, insa, in urma rezultatelor QIS 5, cel putin in Europa Centrala si de Est, "daca nu se fac modificari majore in ceea ce ii priveste pe asiguratorii de viata, capitalul necesar ca urmare a implementarii Solvency II va fi mai mic decat cel reglementat prin Solvency I", a explicat Cornelia Coman, vicepresedinte UNSAR. Totusi, pana la momentul implementarii noului regim de reglementare, specialistii estimeaza ca vor mai exista recalibrari care vor modifica in plus sau in minus necesarul de capital pentru anumite linii de business.

Solvency II se va aplica societatilor de profil care activeaza in UE si care realizeaza venituri din subscrieri de peste 5 mil. EUR pe an, criteriu indeplinit de 26 de asiguratori din Romania la nivelul anului 2009.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: