Europa vrea polite mai sigure, dar mai scumpe
Data publicarii: 04-05-2011 | Finante-Banci
Solvency II, noul regim de solvabilitate care se va aplica din ianuarie 2013, presupune o corelare mai stransa intre riscurile asumate si capitalul fiecarui asigurator, astfel incat companiile ar putea avea nevoie de capital suplimentar de la actionari pe anumite linii de business.
Aceste cerinte suplimentare de capital vor conduce, o data cu trecerea la Solvency II, la o crestere a preturilor pentru asigurari, arata reprezentantii companiilor de specialitate. "Solvency II nu se va traduce intr-o crestere de preturi, desi va avea cu siguranta un efect. Astfel, din rezultatele inregistrate in cadrul exercitiului QIS 5 fata de QIS 4, pentru foarte multe linii de business va fi nevoie de mai mult capital. Capitalul are un cost, iar costul acestuia nu poate fi finantat doar din prime. Vorbim deci despre o limitare a cresterii, si nu despre evitarea ei, deoarece majorarea preturilor este inevitabila", a declarat Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR, in cadrul unui seminar desfasurat saptamana trecuta pe tema introducerii Solvency II.
Politele de viata stau mai bine
In ceea ce priveste segmentul life, insa, in urma rezultatelor QIS 5, cel putin in Europa Centrala si de Est, "daca nu se fac modificari majore in ceea ce ii priveste pe asiguratorii de viata, capitalul necesar ca urmare a implementarii Solvency II va fi mai mic decat cel reglementat prin Solvency I", a explicat Cornelia Coman, vicepresedinte UNSAR. Totusi, pana la momentul implementarii noului regim de reglementare, specialistii estimeaza ca vor mai exista recalibrari care vor modifica in plus sau in minus necesarul de capital pentru anumite linii de business.
Solvency II se va aplica societatilor de profil care activeaza in UE si care realizeaza venituri din subscrieri de peste 5 mil. EUR pe an, criteriu indeplinit de 26 de asiguratori din Romania la nivelul anului 2009.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri