Ce a mai ramas din economiile romanilor in banci

Data publicarii: 09-05-2011 | Finante-Banci



Puterea de cumparare a banilor depusi de romani in banci la inceputul acestui an a scazut cu 0,7% in primele trei luni ale anului, din cauza inflatiei in crestere.

Cresterea preturilor de consum a atins, in luna martie 2011, unul dintre cele mai inalte valori din ultimii patru ani si cel mai mare de la inceputul crizei. In conditiile in care, in toata aceasta perioada, dobanzile oferite de banci la depozite au scazut, se pune problema cat de avantajoasa mai este economisirea prin depozit bancar. Potrivit unui calcul RL bazat pe datele Bancii Nationale a Romaniei, puterea de cumparare a banilor depusi in banci la inceputul anului a scazut, in medie, cu 0,7% pana la finele lunii martie. 

Altfel spus, din 10.000 de lei pusi intr-un depozit in ianuarie au mai ramas, la 31 martie doar 9.930 de lei, in termeni reali. Cu banii depusi in banca in ianuarie romanii au putut cumpara mai putin decat ar fi facut-o la momentul constituirii depozitului. In plus, nici perspectivele pentru urmatoarele luni nu sunt imbucuratoare in conditiile in care banca centrala nu doar ca a majorat prognoza privind inflatia anuala de la 3,6% la 5,1%, dar a lasat de inteles ca nu are de gand sa majoreze prea curand dobanda de politica monetara. Bancile din Romania administreaza aproximativ 16 milioane de conturi, iar valoarea totala a depozitelor constituite de populatie se ridica la peste 65 de miliarde lei.

Impozit pe pierdere

Pe langa inflatie, un alt dusman al economisirii demn de luat in seama este fiscalitatea. Spre deosebire de majoritatea statelor UE, Guvernul Romaniei ia un impozit de 16% pe dobanzile obtinute de clientii bancilor contribuind astfel la scaderea atractivitatii produselor bancare. Calculele bancilor arata ca, la nivelul de dobanda din ianuarie contributia in sens negativ a impozitului de 16% era de 0,3%. 

Integral in Romania Libera