Cum va scapa statul de pierderi

Data publicarii: 11-05-2011 | Economie



Fondul Monetar International incearca sa forteze privatizarea.

Companiile de stat au devenit principala miza a discutiilor cu FMI, dupa ce restul angajamentelor guvernamentale au fost in buna parte indeplinite. Cele 18 companii monitorizate de FMI au datorii curente totale de peste patru miliarde de euro si se asteapta la pierderi de cel putin un miliard de euro anul acesta. Mai mult, cateva companii au fost introduse sau reintroduse pe lista abia luna trecuta, cele mai importante nume fiind Posta Romana, Tarom, Oltchim, SNLO sau Turceni. Termoelectrica, Metrorex, SNLO si CFR-urile se aflau deja pe lista.

Statul are insa probleme si cu companiile profitabile: de exemplu, la Hidroelectrica profitul este minuscul fata de potential. Potrivit SAR, cel putin 200 milioane de euro pe an sunt pierdute ca urmare a contractelor cu baietii destepti. Solutiile FMI au fost, la fiecare vizita, rentabilizarea, privatizarea sau inchiderea. Insa prima varianta nu s-a materializat, ba mai mult, lucrurile s-au agravat, motiv pentru care FMI grabeste acum privatizarile, iar pentru intervalul ramas impune angajarea unor manageri independenti, chiar straini.

Basescu: A fost ideea mea

Presedintele Traian Basescu sustine ca el a fost cel care a sugerat FMI sa ceara reforma in companiile de stat. 

"Eu am vrut acest lucru (includerea unei prevederi referitoare la eficientizarea activitatii regiilor in documentul cu FMI - n.r.). Regiile nu erau in atentia Fondului. A fost un subiect asupra caruia eu am insistat foarte mult inca de la ultima misiune a Fondului aici, pentru noul acord sa includem situatia regiilor. Nu am reusit niciodata. Am incercat in timpul guvernului Tariceanu sa-l conving sa trecem la un alt tip de management al regiilor, am incercat in timpul guvernului Boc. (...) Din totdeauna regiile au fost parte a algoritmului politic - cand se formeaza guvernele incepe impartirea regiilor. Nu am reusit niciodata sa-i conving", a declarat Traian Basescu, referindu-se la privatizarea managementului regiilor autonome.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: