Gaura de miliarde in activele imobiliare

Data publicarii: 16-05-2011 | Imobiliare



Creditele ajunse la maturitate pentru proprietatile comerciale, industriale si de birouri au nevoie de refinantari de doua miliarde de dolari, avertizeaza consultantii. In Romania va fi nevoie de doi-trei ani de crestere a pietei de investitii pentru a  acoperi deficitul de refinantare a creditelor, potrivit companiei imobiliare DTZ Echinox.

Deficitul de refinantare consta in diferenta dintre soldul creditelor garantate cu active imobiliare care vor ajunge la maturitate si sumele disponibile pentru refinantarea acestora.

"Mare parte din deficitul de refinantare de astazi isi are originea in activitatea de creditare din anii de boom ai pietei imobiliare din Romania. Astfel, cand activitatile s-au comprimat, deprecierea valorii de piata a garantiilor a depasit marja de siguranta de 15-20% din evaluari, acest deficit ajungand in prezent la 6%, respectiv doua miliarde de dolari in valori absolute. Valoarea tranzactiilor de investitii in Romania in 2007 era de aproximativ doua miliarde de euro, mai mare decat intreg deficitul de refinantare de acum, ceea ce inseamna ca acesta poate fi acoperit in conditiile a doi-trei ani normali de crestere a pietei de investitii", a declarat Cristian Ustinescu, director de investitii DTZ Echinox. "Romania are o valoare absoluta a deficitului de refinantare ce reprezinta aproximativ 6% din totalul stocului investit. Dupa acest criteriu, tara noastra este a treia din Europa, in urma Irlandei, cu 19%, si a Ungariei, cu 8%", se arata in raportul "Global Debt Funding Gap" al DTZ Echinox, citat de Mediafax.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: