Romania alimentara, o mare bulina rosie
Data publicarii: 18-05-2011 | Economie
Propunerea legislativa privind etichetarea produselor alimentare in functie de continutul aditivilor a trecut de plenul Senatului.
Specialistii din piata spun ca daca s-ar eticheta alimentele, aproape toate vor avea bulina rosie sau portocalie.
Din cauza veniturilor mici, majoritatea consumatorilor nu isi vor permite sa cumpere putinele produse cu bulina verde.
Propunerea legislativa a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare in functie de continutul aditivilor a fost adoptata luni de plenul Senatului. Proiectul prevede ca fiecare produs alimentar trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie - bulina verde pentru produsele alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderatie, iar bulina rosie pentru cele care contin substante sau aditivi care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii. Proiectul introduce obligativitatea ca etichetele produselor alimentare sa contina o bulina, cu diametrul de 1,5 centimetri, de culoare rosie, portocaliu sau verde.
"Asistam cu totii la o incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare, a cancerului si a diverselor tipuri de alergii. Foarte multi cercetatori pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astazi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componentei chimice a acestora, dar foarte putini consumatori cunosc semnificatia respectivelor E-uri. Se spune ca E-urile care se folosesc nu sunt nocive, dar nimeni nu a facut studii in care sa se verifice daca nu cumva consumul pe termen mediu sau lung, in cantitati mari, nu este nociv sanatatii. Prin urmare, eu am considerat necesara o etichetare suplimentara prin care sa determin achizitia unui produs alimentar in cunostinta de cauza", a declarat Staicu in timpul dezbaterii propunerii legislative in plenul Senatului, potrivit Mediafax.
Potrivit propunerii legislative, criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Revolut depășește 2 milioane de clienți ai aplicației Revolut <18
- Studiu Deloitte: Majoritatea liderilor de business din Romania considera ca PNRR va contribui la competitivitatea economiei locale in urmatorii cinci an
- Cum vor ajuta soluțiile AI în procesele de optimizare fiscală ale companiilor?
- Studiu Deloitte: Tranzitia catre economia circulara a incetinit la nivel global in 2023
- Studiu Deloitte: prețul, primul criteriu în alegerea mașinii. Motoarele pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor
- Prysmian deschide la București un nou birou al Centrului de Excelență în IT
- Lucian Anghel preia funcția de Director General-Adjunct al Libra Internet Bank
- Schneider Electric colaborează cu NVIDIA în proiectarea centrelor de date AI
- Ce este taxa pe lux și și cine va trebui să o plătească începând din acest an
- Flix raportează un venit total de 2 miliarde de euro în 2023
- Banca Transilvania & OTP Group, acord pentru achizitia OTP Bank Romania si subsidiare
- Studiu Deloitte: opt din zece lideri la nivel global se asteapta ca Gen AI sa le transforme organizatia in urmatorii trei ani
- Deloitte devine al saselea cel mai puternic brand din lume, potrivit Brand Finance
- Revolut Money Report: Romanii au facut peste 644 milioane de tranzactii cu Revolut anul trecut
- Catinvest aduce Bebe Tei si Farmacia Tei în Craiova la ElectroPutere Mall