Ce face Portugalia pentru banii de la FMI

Data publicarii: 23-05-2011 | International



In schimbul imprumutului de urgenta, Fondul a cerut Guvernului portughez sa taie cheltuielile bugetare si sa majoreze taxele si impozitele. FMI a aprobat vineri un imprumut de 26 de miliarde de euro pentru Portugalia. Prima transa, in valoare de 6,1 miliarde de euro, va fi eliberata imediat.

La putin peste o luna dupa ce a cerut oficial ajutorul Uniunii Europene si al Fondului Monetar International, Portugalia incepe deja sa primeasca banii de la finantatorii externi. Vineri, reprezentantii FMI au anuntat ca au aprobat acordarea unui imprumut in valoare de 26 de miliarde de euro pentru Lisabona. Prima transa, care se ridica la 6,1 miliarde de dolari, va fi eliberata imediat, pentru a calma pietele. In total, Portugalia va primi 78 de miliarde de dolari de la UE si FMI. Fara acesti bani, tara nu ar fi putut evita intrarea in incapacitate de plata, spun oficialii portughezi.

Conditii-sablon

Conditiile impuse de finantatorii externi pentru acordarea imprumutului sunt insa dure. Asemenea celorlalte guverne care au fost nevoite sa apeleze la UE si FMI pentru a nu intra in colaps, Lisabona va fi nevoita sa majoreze impozitele si taxele, sa taie cheltuielile bugetare si sa demareze o serie de reforme structurale care sa demonstreze institutiilor internationale implicate in acord - FMI, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana - ca face eforturi pentru a-si consolida Finantele. Exista insa si voci care blameaza cerintele, spunand ca sunt aceleasi conditii-sablon care au impins Grecia si mai adanc in criza, scrie presa internationala. "Autoritatile portugheze au inaintat un program care este echilibrat din punct de vedere economic si care se bazeaza pe crestere si crearea de locuri de munca", a declarat John Lipsky, directorul general interimar al FMI.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: