De ce FMI nu ar mai trebui condus de un european

Data publicarii: 23-05-2011 | Finante-Banci




A fost o saptamana plina, nicio zi nu a trecut fara ca noi detalii sa apara despre scandalul sexual al carui protagonist principal a fost Dominique Strauss-Kahn.

In paralel cu ceea ce pare a fi sfarsitul carierei de orice fel a fostului sef al FMI, a fost prezentat subiectul inlocuirii sale in fruntea institutiei financiare internationale.

Cu "sanse la titlu" pare sa fie Christine Lagarde, ministrul de Finante din Franta. Ca argumente pro, cei care o sustin aduc faptul ca Lagarde are o relatie buna atat cu Nicholas Sarkozy, presedintele Frantei, cat si cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Dar, cel mai probabil, in doi ani, acest lucru nu va mai conta, pentru ca este posibil ca nici Sarkozy si nici Merkel sa nu mai aiba functiile pe care le detin in prezent.

In plus, un european la conducerea FMI ar tinde sa se preocupe mai mult de stabilitatea zonei euro. Si, daca zona euro are nevoie de FMI pentru asta, Fondul ar trebui sa aiba si are alte prioritati, scrie Forbes.

Daca stam sa ne uitam la ce s-a intamplat cat Strauss-Kahn a condus Fondul, 35% din imprumuturi au fost acordate tarilor din Europa, incluse sau nu in zona euro.

Majoritatea atentiei FMI trebuie indreptata spre tarile sarace, care au ajuns in faliment nu neaparat din cauza politicilor lor fiscale, cat a calamitatilor naturale sau ambele.

Tocmai de aceea, un alt argument al sustinatorilor unui sef FMI european - acela cum ca Fondul ar trebui condus de un reprezentant al persoanelor care au cea mai mare nevoie de serviciile lui -, este demontat din start.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: