Se poate intinde actiunea BRD peste 16 lei?

Data publicarii: 24-05-2011 | Bursa




Raiffeisen Capital & Investment recomanda "pastrarea" titlurilor bancii, avansand un pret-tinta de 16,6 lei/actiune.

Pe termen scurt insa simbolul BRD da semnale tehnice negative, chiar si nivelul de 14 lei/actiune fiind vulnerabil.

Nici datele fundamentale nu par a sustine cotatia, profitabilitatea estimata pentru acest an prefigurand un randament scazut al dividendului.

Raiffeisen Capital&Investment a redus pretul-tinta al actiunilor BRD si a schimbat in acelasi schimb recomandarea la "pastreaza", de la "cumpara". Totusi cotatia indicata de analistii grupului bancar pentru urmatoarele 12 luni este de 16,6 lei/actiune, cu 15,25% mai ridicata decat valoarea de inchidere a sedintei de vineri, de 14,4 lei/actiune. Motivatia indicata in raportul Raiffeisen preluat de Mediafax pentru revizuirea in sens negativ a recomandarilor privind BRD este reprezentata de scaderea estimarilor privind profitul si declinul mai lent decat se anticipa anterior al costului riscului.

Intr-adevar, bugetul de venituri si cheltuieli al BRD Groupe Societe Generale adoptat la Adunarea Generala a Actionarilor de la jumatatea lunii aprilie prevede un profit net "stabil sau in usoara crestere" fata de rezultatul de anul trecut, pe fondul unei plafonari sau "usoare scaderi" a costului riscului, potrivit comunicatului remis atunci presei.

Avand in vedere o profitabilitate in stagnare totusi, tinta de pret stabilita de Raiffeisen pare a fi foarte vulnerabila, avand in vedere ca randamentul dividendului pentru exercitiul fiscal anterior a fost de numai 1%. Acest nivel, semnificativ sub media dobanzilor la depozite si a inflatiei anualizate, era considerat drept "ridicol" de catre Adrian Rotaru, investitor cu experienta pe piata de capital romaneasca. "Repartizarea castigurilor pe anul trecut, coroborata cu actuala cotatie din piata, ne indica un randament al dividendului de 1-2%, mult sub rata inflatiei. Ne situam la un nivel ridicol. Faptul ca a doua banca din Romania, ajunsa la maturitate, ofera un randament nemultumitor o face neatractiva pentru investitori", declarase Rotaru pentru Curierul National inca de la jumatatea lunii martie. El spunea ca nici macar o dublare a profitului la un miliard de lei, de la 500 milioane lei, nu ar conduce la o evaluare decenta a companiei: "Potentialul de apreciere il vad limitat. Profitul trebuie sa se majoreze considerabil pentru ca banca sa devina atractiva. Abia daca profitul s-ar dubla la un miliard de lei am putea spune acest lucru. Nu este insa plauzibil ca asta sa se intample in 2011. La capitalizarea de acum de 10 miliarde lei, nici macar un profit de 750 milioane lei nu ar conduce la o evaluare decenta".

Integral in Curierul National