Piata, cu ochii pe ultimii desagi cu bani

Data publicarii: 07-06-2011 | Bursa


 

Luna aceasta se incheie programul de relaxare cantitativa de 600 mld. USD derulat de Rezerva Federala Americana.

Investitorii calculeaza deja efectele unui eventual QE3, dar acesta ar putea veni doar dupa un val de scaderi pe Burse.

Andrei Ciubotaru (Tradeville): Vara asta toata lumea se va uita la Fed.

Trendul pozitiv pe activele de risc pare a fi ajuns in impas dupa ce motorul principal al acestuia, lichiditatile furnizate de bancile centrale ar putea fi oprit temporar, sustin reprezentantii industriei financiare contactati de Curierul National. Cel de-al doilea program de relaxare cantitativa (QE2) derulat de Rezerva Federala Americana, in valoare de 600 miliarde USD, se incheie in aceasta luna, iar indicatiile cu privire la initierea unui al treilea program inca lipsesc.

Andrei Ciubotaru, Head of Brokerage la Tradeville, spune ca, in conditiile datelor macroeconomice slabe, Fed ar putea fi tentata sa lanseze un QE3, lucru cu care este posibil ca si investitorii din pietele de actiuni sa fie confortabili. Totusi, mentinerea unor preturi ridicate pe segmentul marfurilor pune in dificultate banca centrala a SUA. Aceasta nu ar fi in situatia sa elibereze noi stimuli atata timp cat in piata risca sa se aprinda asteptarile inflationiste. Daca inflatia ar scapa din frau, Rezerva Federala ar avea probleme atat politice cat si de relatii publice, urmand sa fie acuzati de valurile de scumpiri si de neindeplinirea mandatului de a tine sub control inflatia, scrie Curierul National

Rares Sofariu, manager al Interest Plus Fund, considera ca, desi se poate aprecia ca, in ansamblu, QE2 a fost un esec, un al treilea program de relaxare cantitativa va fi in cele din urma initiat de Fed. Asteptatul QE3 probabil nu va veni inaintea unui val de scaderi pe Burse. "Mai intai se va duce piata in jos si abia apoi vom avea QE3", a declarat Rares Sofariu, care considera ca deja se contureaza trendul "bearish".

Aceeasi viziune o are si Ciubotaru, care puncteaza ca datele macroeconomice slabe se reflecta intr-o incetinire vizibila si la nivelul indicilor bursieri care se afla "intr-o evolutie cel mult laterala". Astfel, maximul local pe indicele S&P500 a fost atins in 29 aprilie a.c., iar de atunci piata nu a avut forta sa isi revina. La declinul bursier ar putea contribui si mentinerea unui cost ridicat al energiei care afecteaza simtitor marjele de profit ale companiilor listate. Acest lucru deja se vede pe unele societati care activeaza in retail, insa abia la rezultatele din trimestrul al II-lea ar urma sa se contureze o imagine mai clara.

Integral in Curierul National