Care este valuta suprema?

Data publicarii: 09-06-2011 | Finante-Banci

De la inceputul lunii mai, bursele internationale au cazut in medie cu 6-7%, dar in mod neobisnuit, dolarul nu a beneficiat de vanzarea activelor denominate, depreciindu-se cu 2.5% fata de principalele valute. Care este cauza pentru aceasta decorelare dintre activele cu risc si valuta de rezerva global? De asemenea, care sunt instrumentele financiare in care s-au refugiat investitorii?

Pompand trilioane de dolari noi creati in economie, Rezerva Federala a tinut dobanzile pe termen scurt sub nivelul inflatiei si a impulsionat profiturile bancilor considerate prea mari pentru a falimenta, in dauna depozitelor cetatenilor prin diminuarea puterii de cumparare. Obiectivul a fost stimularea consumului si a investitiilor, insa rezultatul a fost deprecierea propriei valute, ce a evitat dezastrul doar din cauza problemelor din zona euro. Chiar daca argumentul a fost stimularea exporturilor, efectul negativ a fost cresterea costurilor de import, dar cel mai important, dolarul a pierdut increderea investitorilor, scrie Capital.ro

Analistii Admiral Markets au observat aceasta tendinta si in randul investitorilor din Romania, care prefera din ce in ce mai mult depozite denominate in unitati de aur, in dauna celor in euro, dolar sau ron. Investitorii se tem de o noua criza financiara si cauta refugiu in stabilitate, preferand momentan aurul si francul elevetian, dar dolarul poate redeveni pretios in cazul unei crize de lichiditate.

Cititi articolul integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: