Dobanzi inselatoare
Data publicarii: 20-09-2006
Cinci tipuri de dobanzi
Daniel B. a achitat o dobanda-comision. Pentru a afisa pretul banilor - dobanda - in cazul imprumuturilor pentru nevoi personale, institutiile de credit au gasit inca alte patru metode inedite.
Asa ca, pentru a putea face o comparatie intre oferte, cei care vor un credit trebuie sa deschida bine ochii si sa vada ce se ascunde in spatele dobanzii scoase in fata pentru a afla cat este dobanda anuala efectiva. In mod traditional, este prezentata valoarea anuala a dobanzii, iar aceasta este calculata ca procent din suma care trebuie returnata institutiei in plus fata de imprumut.
Daca Daniel B. s-ar fi imprumutat de la o banca, ar fi dat peste dobanzi nominale - fixe sau variabile -, de exemplu 10%. Pe langa acestea, institutiile financiare sunt obligate de legislatia in vigoare sa prezinte si valoarea DAE, cea de-a doua dobanda, tot procentuala, cu care au de-a face clientii.
Institutiile prefera sa perceapa insa o serie de comisioane anuale care nu sunt luate in calcul in momentul in care se calculeaza DAE. In consecinta, costul creditului prezentat clientilor pare mai mic decat cel real.
Pretul creditului: valoarea in lei
Restul pietei imprumuturilor mai aduce insa doua tipuri de dobanzi. Una dintre acestea este cea prezentata ca suma fixa. Este vorba despre Provident Financial, care acorda, de exemplu, un imprumut de 1.000 de lei, ce urmeaza sa fie achitat in 39 de saptamani. Pretul acestui credit este de 670 de lei noi.
Clientii sunt informati ca in pret intra costul de deservire, cel de administrare, o marja de risc, deoarece nu toate imprumuturile sunt si achitate, respectiv o "dobanda aferenta". Daca se transforma toate cele enumerate in dobanda vedem ca valoarea nominala este de circa 140%, valoarea DAE ajungand la circa 275%.
Cifra mica, costuri uriase
Ultimul tip de dobanda este cel perceput de casele de amanet: dobanda zilnica. Chiar daca valoarea dobanzii prezentate clientilor este mica - de 0,9% -, de obicei, din cauza faptului ca aceasta se aplica in fiecare zi, se ajunge la valori uriase. Dobanda anuala ajunge la aproape 330%.
Spre deosebire de banci, casele de amanet ofera imprumuturi pe perioade foarte scurte, intre cinci zile si o luna, nu-i intreaba pe clienti de venituri, acceptand insa gaj bunuri mobile.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri