Romania, locul 3 la incalcarea drepturilor omului

Data publicarii: 20-09-2006
Locul 3Peste 9.000 de romani au depus plangere impotriva statului roman la CEDO, titreaza Cotidianul. Cele mai multe privesc incalcarea drepturilor omului si a dreptului de proprietate. Romania a intrecut Polonia in ceea ce priveste numarul plingerilor formulate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Daca anul trecut eram pe locul patru, dupa Turcia, Rusia si Polonia, cu un numar de 8.000 de plangeri, anul acesta am urcat pe locul trei.

Numarul plangerilor a crescut cu mai mult de 1.000, in doar primele sase luni ale acestui an, potrivit statisticilor date publicitatii de CEDO. "Pe rolul Curtii sint inregistrate 9.245 de cereri impotriva Romaniei. Acestea ocupa 18% din totalul de procese aflate in derulare", conform notei emise de CEDO. Cele mai multe plingeri, dar si hotariri pronuntate la CEDO vizeaza incalcarea drepturilor omului si a dreptului de proprietate.

Un nou val de condamnari

Plingeri referitoare la tra-tamente inumane, degradante, suferite de invinuiti, inculpati sau condamnati in arestul preventiv sau in inchisori ocupa o mare parte din numarul de solicitari depuse la CEDO. Totodata, lipsa de acces la recurs impotriva unor acte sau decizii luate de politie au determinat consecintele financiare cele mai impovaratoare pentru bugetul de stat al Romaniei, potrivit raportului CEDO.

La fel de multe sint si plingerile cu privire la incalcarea dreptului de proprietate. Majoritatea sint formu-late in legatura cu aplicarea Legilor nr. 112/1995 si nr. 10/2001, privind imobilele preluate in mod abuziv de regimul comunist. "Se poate anticipa un nou val de condamnari ale Romaniei pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil si a dreptului la proprietate. Ele vor aduce consecinte financiare considerabile pentru bugetul de stat", mai scrie in raport.

Amenda de 4,5 milioane de euro

Suma totala pe care statul roman a fost obligat sa o plateasca reclamantilor, pe baza hotaririlor pronuntate de CEDO, pana la 1 iunie 2006, se ridica la 4,3 milioane de euro, 150.000 de dolari si 425.000 de franci francezi. "Numai in primele cinci luni ale acestui an Curtea a pronuntat zece hotariri, prin care s-au acordat reclamantilor 161.000 de euro", conform statisticilor realizate de CEDO.

Citeste tot articolul in Cotidianul