Ce a mai ramas din presa tiparita. Ne pregatim de inmormantare?

Data publicarii: 17-06-2011 | Media

Piata cotidienelor nationale generaliste este formata din numai sase titluri, iar vanzarile sunt in picaj direct de la un an la altul. In primele trei luni ale anului s-au cumparat cu 8 milioane mai putine exemplare  decat anul trecut.

Teoretic, mai avem de asteptat 19 ani pana cand vom asista la moartea definitiva a presei scrise din Romania, dupa cum a estimat Ross Dawson, realizatorul unei harti a disparitiei ziarelor in varianta print, la nivel mondial. Dupa cum arata cifrele de vanzare a putinelor cotidiene generaliste nationale care au mai ramas pe piata, printul este media de difuzare unde cuvintele vor muri mult mai devreme.

 Joc in 6

 Tarabele de ziare au devenit extrem de zgarcite in titluri, cititorii avand de ales intre sase cotidiene generaliste nationale. Este vorba de "Adevarul" , "Evenimentul Zilei", "Curierul National", "Jurnalul National", "Romania Libera" si "Puterea".Toate acestea, cu exceptia cotidianului "Puterea", pentru care Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) nu are date, au realizat in primele 3 luni ale acestui an vanzari totale de aproximativ 10 milioane de exemplare, fata de 17,9 milioane de exemplare in perioada similara a anului trecut, scrie Money.ro

Publisherii, mai mult ca niciodata, se vor chinui  si anul acesta sa treaca testul eficientei pentru a se putea mentine la linia de plutire intr-o piata in plin picaj.

Cifrele: Adevarul-44.802 ziare vindute, in medie, in fiecare zi de aparitie, Evenimentul Zilei-17.046, Curierul National-3.196, Jurnalul National-40.193, Romania Libera-41.346.

"Una din cauze este scaderea cheltuielilor de marketing, cum s-a intamplat, spre exemplu, la "Adevarul". O alta, diminuarea calitatii editoriale, care tine in unele cazuri de aservire politica", a declarat pentru money.ro, analistul media Iulian Comanescu.

Cititi analiza integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: