Guvernul a adoptat normele metodologice pentru implementarea cardului Kogalniceanu

Data publicarii: 07-07-2011 | Finante-Banci


Executivul a aprobat, in cadrul sedintei de miercuri, normele de aplicare ale Legii prin care intreprinderile mici si mijlocii primesc din partea statului facilitati si garantii in vederea creditarii.

Guvernul a adoptat, miercurea trecuta, proiectul de ordonanta de urgenta prin care intreprinderile mici si mijlocii vor putea utiliza asa-numitul card Kogalniceanu prin care vor putea beneficia de subventionarea partiala de catre stat a dobanzilor la credite si garantarea imprumuturilor de la banci.

Astfel, un IMM va putea beneficia de o subventionare a maximum 70% din rata dobanzii aferente creditului, insa dobanda subventionata nu va putea fi mai mare de 6,5% pe an. In al doilea rand, statul va oferi o garantie de maximum 80% din valoarea creditului, dar garantia nu poate depasi 100.000 lei. Pentru perioada care a mai ramas din 2011, fondul pentru subventionarea dobanzii este de 24.000.000 lei, iar pentru garantarea creditelor acordate de banci IMM-urilor fondul alocat este de 400.000.000 lei.

Programul de subventionare a dobanzilor la credite pentru IMM-uri si de garantare a creditarii se va derula prin intermediul unei aplicatii electronice de pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri, accesarea programului urmand sa inceapa peste o luna.

Nu toate IMM-uril sunt eligibile pentru acest program, neputand fi selectate cele care se ocupa de intermedieri financiare, tranzactii imobiliare, asigurari, armament, alcool, tutun si activitati interzise la finantare ca ajutor de minimis, cum ar fi agricultura primara, distribuirea produselor agricole, pescuit. Totodata, candidatii trebuie sa indeplineasca o serie ampla de conditii: societatea comerciala sa aiba minimum doi ani de functionare, sa nu fie in procedura de insolventa, sa prezinte garantii colaterale, sa nu fie in dificultate conform normelor europene, sa nu fie emisa o decizie de recuperare a ajutorului de stat, sa nu se afle in litigiu cu Ministerul de Finante sau cu Ministerul Economiei si nici cu institutia de unde doreste sa ia un credit, sa nu figureze cu credite restante sau cu incidente majore cu cecuri. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: