New Europe Blue Chip Index NTX isi serbeaza prima aniversare

Data publicarii: 21-09-2006
Se implineste exact un an de cand Erste Bank si Bursa din Viena au lansat "New Europe Blue Chip Index (NTX)", din care fac parte 30 dintre cele mai mari companii listate la bursa in Europa Centrala si de Est, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. O mare importanta se acorda si companiilor austriece, care au o pondere de putin sub 40% in cadul NTX. Acest fapt se intampla deoarece Europa de Est reprezinta o cota importanta din business-ul profitabil al multor companii austriece Blue Chip (de mare valoare) - Raiffeisen International (100%) si Erste Bank (54%) genereaza o proportie importanta din profiturile lor nete in Europa Centrala si de Est, dar si OMV beneficiaza din plin de pe urma operatiunilor sale est-europene (aproximativ 40% din cifra de afaceri a Grupului).

Desi castigul de peste 19% de 1760,25 puncte nu a putut fi protejat, din cauza unui inceput mai agitat al verii, indexul a inchis anul fiind solvent din punct de vedere financiar, in ciuda corecturii abrupte realizate la jumatatea lunii iunie. Ca urmare, NTX s-a descurcat bine in primul sau an.

Performanta si evaluare:

In ceea ce priveste evaluarea sa, dar si in materie de potential de crestere, NTX inca sta bine. Co-Directorul pentru Cercetare de Capital pe Europa Centrala si de Est, Henning Esskuchen, a comentat asupra situatiei actuale: "Indexul inca tranzactioneaza la valori ridicate, fata de EuroStoxx 50, ca si pe piete globale in curs de dezvoltare. Totusi, aceste valori ridicate raman justificate nu numai de o perspectiva de crestere inca superioara (principalul argument impotriva EuroStoxx), dar si pentru ca noi inca suntem convinsi ca Europa Centrala si de Est reprezinta o clasa de active diferita fata de cea a pietelor in curs de dezvoltare. Ramanem optimisti in privinta scenariului unic, in care pietele convergente ale Europei Centrale si de Est ofera in linii mari aceeasi crestere pe care o gasim pe pietele in curs de dezvoltare, fara a comporta insa si aceleasi riscuri. Daca o tara a devenit membru UE sau este pe cale sa devina, acest aspect ar trebui sa reduca semnificativ riscurile cadrului de ansamblu.”

Schimbari in structura indexului:

Ca unul dintre principalele avantaje oferite de un index fata de un simplu grup de companii reprezentand o regiune, NTX a suferit un numar de schimbari in timpul primului sau an de existenta. Ajustarile constante la index au urmarit sa asigure ca NTX reprezenta intotdeauna o imagine foarte recenta a realitatii de pe piata Europei Centrale si de Est. Austria a pierdut o oarecare importanta in cadrul indexului, in timp ce Romania a castigat in forta, subliniind importanta potentialului solid al acestei piete. Urmand regulile indexului - includerea primelor 30 de companii, in functie de fluctuatiile libere - a diminuat proportia actiunilor austriece. Dintre cele 13 companii austriece incluse initial in index, au ramas doar 10.

EVN, Andritz si BA-CA au parasit indexul; a mai fost adaugat un jucator regional cu o prezenta puternica, Wiener Städtische, iar Andritz a reusit sa intre din nou in index. Aeroportul International Viena a fost eliminat dupa ultima revizuire a indexului. Dar, in ansamblu, Austria si-a confirmat locul pe pietele Europei Centrale si de Est, caci dezvoltarea sa se intrepatrunde mai strans cu pietele din Europa Centrala si de Est decat dezvoltarea omologilor sai din EU-15 sau G7. De asemenea, o analiza a volumului de investitii directe realizate de Austria in statele vecine plaseaza cu fermitate aceasta tara in primele randuri ale pietelor Europei Centrale si de Est.

In realitate insa, Repulica Ceha a fost cea care a castigat cel mai mult. Doua companii cehe (CME si Zentiva), precum si PGNiG din Polonia, au fost primite in NTX. Totusi PGNiG nu a rezistat foarte mult timp si a fost din nou eliminata din index. La randul sau, Romania a reusit sa isi creasca ponderea, fiind incluse BRD – Group SG, Petrom si Banca Transilvania. Singura tara care si-a mai redus ponderea, in afara de Austria, a fost Ungaria, ceea ce reflecta recentele framantari de aici. In ceea ce priveste sectoarele, perspectivele in general mai slabe ale companiilor petroliere s-au reflectat in diminuarea ponderii acestui sector, in timp ce companiile de produse farmaceutice au demonstrat cea mai puternica crestere ca pondere, impulsionate in principal de preluarea Pliva.


Perspective:

Desi in mod categoric ne asteptam la o corectie sanatoasa pentru pietele Europei Centrale si de Est la inceputul acestui an, corectia actuala s-a dovedit a fi ceva mai mare decat am anticipat. Cu toate acestea, nu vedem niciun motiv fundamental de ingrijorare. NTX a fost afectat de aversiunea tot mai mare la risc in intreaga lume. Fundamental, pietele sunt sanatoase si, in consecinta, evaluarile sunt foarte bune, prin comparatie istorica. Numai Ungaria mai trebuie sa recupereze teren, din perspectiva economica.

Problemele cu care se confrunta aceasta tara sunt categoric cunoscute, deja de ceva vreme, iar faptul ca, in sfarsit, se iau masuri trebuie interpretat in mod categoric drept un pas in directia corecta, chiar daca principalul element asupra caruia se concentreaza sunt veniturile. Totusi, realist vorbind, nu ne asteptam ca in acest an sa se produca miracole. Este mai probabil ca pietele se vor stabiliza la acest nivel si vor avea fluctuatii colaterale.

Produse de investitii bazate pe NTX:

O diversitate de produse de investitii sunt oferite de Erste Bank pe New Europe Blue Chip Index. Patru produse de investitii selectate ofera un potential de castig pe pietele in urcare sau in stagnare, dar si in perioadele de declin modest:

Pentru pietele in urcare:

•ESPA STOCK NEW EUROPE ACTIVE (ISIN AT0000A009G0 T)
ESPA STOCK NEW-EUROPE ACTIVE de la Erste - Sparinvest este un fond care se axeaza pe valoarea intrinseca pe termen lung si ca urmare se concentreaza pe NTX. Investeste in Austria, in noile state membre UE si tarile candidate la statutul de membre ale Uniunii. Cand aleg companiile, managerii de fond adopta o
o abordare de investitie activa, bazata pe metode de evaluare fundamentala si criterii de selectie tehnica. Riscurile generate de moneda straina nu sunt acoperite.

•ESPA STOCK NTX (ETF) (ISIN AT0000A00EH2)
ESPA STOCK NTX ETF este primul fond inchis de investitii tranzactionat la bursa (ETF) pe un benchmark est-european. Acest fond urmareste integral NTX (New Europe Blue Chip Index), pe o scara de 1:1. Ca ETF (Exchange-Traded Fund), acest fond poate fi tranzactionat la preturi curente in fiecare zi, la Bursa din Viena.

Pentru piete care stagneaza sau inregistreaza un declin modest:

•NTX Bonus Certificate (ISIN AT0000A00GN5) - Nivel de bonus: 1800 puncte, bariera 1150 puncte
Cu Certificatul de Bonus NTX de la Erste Bank, investitorii beneficiaza deplin de dezvoltarea NTX: Mai mult, certificatul bonus produce si un bonus ridicat, de aproape 20%, la sfarsitul trimestrului (19.9.2008). Acest fapt se intampla deoarece nivelul de bonus de 1800 puncte va fi categoric platit la sfarsitul trimestrului. In eventualitatea ca indexul este listat deasupra nivelului bonusului, va fi platita valoarea mai mare, deci investitorii vor beneficia pe deplin de preturile care cresc ! Numai daca pretul atinge sau scade sub bariera de 1150 puncte pe parcursul trimestrului se pierde perspective platirii bonusului. Intr-un asemenea caz, la sfarsitul trimestrului este platita valoarea actuala a indexului.

•NTX Discount Certificate (ISIN AT0000301338) – Nivel maxim: 1600 puncte
Cu Certificatul de Discount NTX de la Erste Bank, investitorii primesc o plata care poate urca pana la nivelul maxim de 1600 puncte. Renuntand la dreptul de a obtine castigurile pentru pret maxim, cei care investesc intr-un Certificat de Discount primesc un discount la preturile actuale ale indexului. Chiar daca pretul NTX ramane neschimbat, investitorii inca vor obtine un profit frumos, avand, pe de alta parte, si un anume grad de siguranta in cazul in care preturile scad. Discount-ul actual este de 11,26%, in timp ce profitul maximum este de 16.16% p.a.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: