O noua taxa pentru bancile romanesti: Fondul Special de Despagubire

Data publicarii: 12-07-2011 | Finante-Banci

Banca Nationala a estimat, in urma masurarii riscului de credit, ca ar trebui colectate pana in 2015 aproximativ 500 de milioane de lei.  Cotizatia anuala va fi de 0,1% din pasivul negarantat al bancilor - persoane juridice romane

Fondului special pentru despagubiri va deveni operational in trimestrul III 2011, sub administrarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FGDB). Rolul FS este de a asigura resursele financiare necesare platii despagubirilor pentru persoanele eventual prejudiciate in cursul administrarii speciale a unei institutii de credit. Practic, acest fond va acorda despagubiri pentru depozitele care nu intra in schema FGDB, adica a celor negarantate.

In urma acordurilor incheiate de Romania cu FMI si Uniunea Europeana, incepand din acest an, Fondul Special pentru despagubiri va deveni operational. Potrivit BNR, acesta va asigura resursele necesare despagubirii creditorilor ale caror interese vor fi afectate de procesul de administrare speciala derulat la nivelul bancii pe care au finantat-o, fiind administrat de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar. Nivelul tinta al FS a fost cuantificat de BNR folosind conceptul de "pierdere asteptata", aplicat in cazul masurarii riscului de credit. In aceste conditii, specialistii bancii centrale au stabilit ca valoarea sumelor ce ar trebui colectate la FS pe parcursul anilor 2011-2015 se ridica la aproximativ 500 de milioane de lei. 

Integral in Fin.ro


Ultimele stiri pe BankNews.ro: