Ramane dolarul american interesant pentru investitori?

Data publicarii: 08-08-2011 | Finante-Banci



Reactiile determinate de reducerea ratingului Statelor Unite de catre Standard & Poor's (S&P) vor fi temperate de criza datoriilor de stat din zona euro, iar investitorii ar putea inca percepe dolarul drept un activ sigur.

Decizia de reducere a ratingului SUA cu o gradatie va determina intr-o prima faza un grad de incertitudine si volatilitate. In  ultimele zile, temerile privind reintrarea celei mai mari economii a lumii in recesiune au generat scaderi masive pe bursele internationale, provocand pierderi de 2.500 de miliarde de dolari.

Deruta pentru investitori

Analistii financiari estimeaza ca dolarul american s-ar putea deprecia de luni pe pietele asiatice concomitent cu cresterea randamentelor titlurilor de Trezorerie americane, dar orice reactie declansata de reducerea ratingului Statelor Unite de catre S&P va fi temperata de criza datoriilor de stat din zona euro.

"Reactia initiala va consta intr-un grad ridicat de incertitudine si, implicit, de volatilitate, din moment ce investitorii nu vor sti incotro sa se indrepte pentru siguranta. In timpul crizei sub-prime, siguranta era in dolari SUA si in titluri de Trezorerie. Acum, aceasta ancora a comunitatii globale se deterioreaza", a precizat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets, citat de Mediafax.

Investitorii bursieri atentioneaza ca reducerea ratingului SUA va redirectiona  inspre alte zone cu risc mai atenuat, predispozitia investitorilor. Astfel, yenul japonez si francul elvetian ar putea deveni din nou tintite de piete drept refugii fata de crizele manifestate in SUA si zona euro, desi autoritatile din cele doua tari au luat recent masuri agresive de inversare a trendului ascendent al monedelor.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: