Raportul CE valideaza aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007

Data publicarii: 25-09-2006
Uniunea EuropeanaRomania si Bulgaria vor adera la UE in 2007, potrivit proiectului de raport obtinut de NewsIn, care nu contine o recomandare de amanare cu un an a aderarii celor doua state. In raportul sau din 16 mai, Comisia a apreciat ca ambele tari ar trebuie sa fie pregatite pentru aderare la 1 ianuarie 2007, cu conditia ca ele sa remedieze situatia in cateva domenii cu probleme. Comisia anunta, la 16 mai, ca va pregati un nou raport de evaluare a gradului de pregatire a ambelor tari pana la inceputul lunii octombrie.

Acest raport subliniaza progresele facute de ambele tari incepand din mai 2006 si confirma ca Bulgaria si Romania au facut progrese pentru a-si desavarsi pregatirea pentru aderare, demonstrandu-si angajamentul de a aplica principliile si legislatia UE de la 1 ianuarie 2007. Cele doua tari au ajuns la un grad inalt de armonizare cu normele europene. Cu toate acestea, Comisia indentifica anumite zone in legatura cu care continua sa fie ingrijorata si, de asemenea, domenii in care Comisia va initia "masuri adecvate" pentru a asigura buna functionare a UE, in cazul in care cele doua tari nu vor actiona de indata pentru remedierea deficientelor.

In plus, raportul trece in revista progresele facute in ceea ce priveste criteriile politice, economice si ale acquis-ului comunitar.

In raportul din mai 2006, domeniile de ingrijorare in cazul Bulgariei au fost sistemul justitiei, lupta impotriva coruptiei, cooperarea in cadrul politiei si luptei impotriva crimei organizate, spalarea de bani, sistemul integrat de control administrativ pentru agricultura (IACS), encefalopatia spongiforma transmisibila (EST) si controlul financiar.

Pentru Romania, aceste domenii, unde trebuiau depuse mai multe eforturi, erau sistemul justitiei si de lupta impotriva coruptiei, IACS, agentiile de plati, EST si interconectivitatea sistemelor de impozitare.

Sistemul justitiei

Romania a facut "noi progrese" in reformarea sistemului justitiei, in timp ce Bulgarea a inregistrat "progrese limitate" comparativ cu nivelul la care se aflau in momentul raportului din 16 mai, afirma Comisia Europeana.

In Romania, a fost adoptata si implementata o noua lege referitoare la medierea si organizarea profesiei de mediator. Totusi, o interpretare pe deplin consistenta si aplicarea legii in toate tribunalele nu au fost inca asigurate. Consiliul Superior al Magistraturii nu a rezolvat toate problemele etice care i-ar putea afecta reputatia, stipuleaza raportul Comisiei Europene.

In Bulgaria, au fost introduse proceduri obiective pentru numirea si evaluarea magistratilor, insa este nevoie de o reforma aprofundata in ceea ce priveste Consiliul Judiciar Suprem, in special in ceea ce priveste responsabilizarea si capacitatea de a gestiona efectiv domeniul judiciar. Persista dificultatile legate de implementarea procedurilor penale. Codul de procedura civila si actul referitor la sistemul judiciar nu au fost adoptate, iar amendamentele la Constitutie inca asteapta sa fie aprobate.

Lupta impotriva coruptiei  

Cadrul legislativ pentru lupta impotriva coruptiei "a fost imbunatatit" in cazul Bulgariei si "imbunatatit si mai mult" in cazul Romaniei, apreciaza raportul.

Folosirea corecta a cadrului institutional si cooperarea intensificata intre Directoratul National Anticoruptie (DNA) si organismele de control public au dus la noi investigatii pentru a combate coruptia la nivel inalt intr-un mod nepartinitor, subliniaza documentul. Sustinerea si caracterul ireversibil al acestor actiuni in lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie asigurata de toate partidele politice, solicita Comisia Europeana. Unele grupuri parlamentare incearca sa reduca susbstantial eficienta Agentiei Nationale de Integritate si au incearcat in mod repetat de a schimba cadrul legal care defineste procedurile pentru numirea si revocarea procurorilor. Coruptia la scara mica ramane o problema. Sistemul sanatatii, educatia si guvernarea locala raman deosebit de vulnerabile.

Agentiile de plati

In ceea ce priveste agentiile de plati si Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), raportul remarca unele "progrese recente", dar subliniaza ca mai raman o serie de aspecte nerezolvate referitoare la implementarea la timp a unui sistem IT adecvat, la selectia personalului, echipamentului si stabilirea infrastructurilor, precum si legate de faptul ca majoritatea procedurilor de control si gestionare sunt incomplete.

La fel, o serie de probleme raman de rezolvat pentru implementarea la timp a sistemului IT pentru IACS, pentru recuperarea intarzierilor in ceea ce priveste perfectionarea Sistemului de Identificare a Parcelarii Terenurilor/Sistemului pentru Informatii Geografice. Si pentru acest domeniu trebuie selectat si instruit personal, trebuie achizitionat echipament si trebuie elaborate manuale de procedura.

Inca exista un risc real ca agentiile de plati si IACS sa nu functioneze adecvat in Romania in momentul aderarii, atat in Bulgaria, cat si in Romania. Trebuie depuse eforturi sustinute si intensificate in perioada care mai ramane pana la introducerea sistemului, pentru a asigura functionarea sa, subliniaza raportul.

Romania a facut progrese notabile in ceea ce priveste colectarea si tratamentul animalelor moarte si a produselor animale derivate (TSE). Totusi, este inca in derulare un program detaliat pentru infiintarea unui sistem adecvat. 

Fondurile pentru agricultura   Din cauza intarzierilor in implementarea IACS, exista riscul ca aceste sisteme sa nu functioneze, iar fondurile agricole acoperite de IACS reprezinta 80 la suta din totalul finantarii UE pentru agricultura Romaniei si Bulgariei. Pentru a contracara un astfel de risc, Comisia afirma ca este nevoie de instituirea unui mecanism pentru a evita efectuarea unor plati neadecvate in primul an dupa aderare. Ambele tari vor trebui sa prezinte Comisiei un raport la fiecare sase luni referitor la progresele facute pentru realizarea obiectivelor stabilite impreuna cu UE in acest domeniu. Primul raport trebuie predat Comisie la 31 martie 2007.

In privinta securitatii alimentare , o decizie privind embargoul asupra carnii de porc - impus ca urmare a pestei porcine prezente in Bulgaria si Romania - va fi luata de Comisie pana la data aderarii efective, insa probabil restrictiile vor fi mentinute si dupa aderare, urmand a fi reevaluate periodic.

De asemenea, masuri specifice de tranzitie ar putea fi necesare in sectorul industriei laptelui, avertizeaza raportul.

Progrese substantiale au fost facute si in ceea ce priveste conectarea la baza de date comunitara a sistemelor IT din domeniul colectarii TVA. Romania a efectuat cu succes testele pentru principalelel sisteme IT, iar in prezent este "pe drumul cel bun" pentru a-si indeplini obligatiile in acest domeniu.

Progrese suplimentare se cer Romaniei in ceea ce priveste politicile sociale si din domeniul muncii, incluzand sistemul public al sanatatii, organismele modificate genetic, asigurarile autovehiculelor, cererile de capital pentru institutiile de credit si firmele de investitii, spalarea de bani si lupta impotriva fraudelor si coruptiei, managementul financiar si controlul fondurilor structurasle si asupra bolilor animale.

Raportul remarca progresele inregistratate de Romanias in cazul stabilizarii macroeconomice si a reformei economice, ceea ce ar trebui sa-i permita sa faca fata competitivitatii in cadrul Uniunii.

Alte progrese remarcate in cazul Romaniei se refera la traficul cu fiinte umane, conditiile de detentie, protectia copilului, tratamentul persoanelor cu dizabilitati, sistemul ingrijirii persoanelor cu probleme de sanatate mintala, protectia si integrarea minoritatilor. In aceste domenii Romaniei i se cere insa continuarea eforturilor. In plus, Romania trebuie sa se asigure de sustinere pentru reforma administratiei publice, stipuleaza raportul.

In ceea ce priveste drepturile fundamentale, monitorizarea preaderare a Comisiei va inceta in momentul aderarii, iar supravegherea discriminarii si respectarii drepturilor minoritatilor va fi incredintata Centrului de Monitorizare pentru Rasism si Xenofobie (EUMC).


 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: