Guvernul a aprobat modificarile aduse Codului Fiscal pentru sprijinirea firmelor mici
Data publicarii: 01-09-2011 | AfaceriGuvernul a aprobat miercuri modificarile aduse Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala pentru sprijinirea firmelor mici, a anuntat premierul Emil Boc.
Premierul a dat explicatii cu privire la patru modificari principale ale celor doua acte. Astfel, firme mici, cu maxim trei angajati si o cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro, vor depune declaratia fiscala unica trimestrial, si nu lunar cum era pana in acest moment. Potrivit lui Boc, de aceasta masura vor beneficia aproximativ 54% din firmele din Romania.
Mai mult, firmele care achita pana la 31 decembrie 2011 datoria principala fata de stat, plus dobanda aferenta, vor fi scutite de la plata penalitatilor de intarziere.
O alta modificare se refera la ordinea de stingere a obligatiilor fiscale, astfel incat vor fi platite cu prioritate obligatiile principale, in ordinea de vechime a acestora, apoi accesoriile, in ordinea de vechime, pentru a se evita acumularea de datorii in sarcina contribuabilului. "Am luat aceasta masura, deoarece foarte multe firme, odata ce au o datorie nu mai reusesc sa iasa din spirala penalitatilor, dobanzilor si datoriilor fata de stat", a explicat premierul.
Ultima modificare se refera la reglementarea posibilitatii organului fiscal de a inscrie in certificatul de atestare fiscala si a sumelor pe care contribuabilul le are de incasat de la institutiilor care realizeaza achizitii publice, pentru a permite firmelor care au si datorii, dar si bani de luat de la stat, sa participe la licitatii.
"Sunt foarte multe firme astazi care au o datorie la bugetul de stat, dar in acelasi timp au si bani de primit de la stat. Prin simpul fapt ca ele figureaza cu datorii la bugetul de stat nu pot participa la licitatie, desi poate aceeasi suma, sau chiar mai mare, o au de primit de la stat", a spus Emil Boc.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a adaugat ca s-a mai operat o modificare Codului de procedura fiscala, pentru unificarea datelor la care impozitele sunt declarate si platite de catre firme. Astfel, toate aceste operatii trebuie indeplinite la data de 25 ale fiecarei luni.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri