Parlamentarii incep luni sesiunea ordinara de toamna

Data publicarii: 02-09-2011 | Politica


Parlamentul isi reia activitatea luni, cand se deschide cea de-a doua sesiune ordinara din acest an, convocata de presedintii Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si Senatului, Mircea Geoana.

Noua sesiune ordinara debuteaza la ambele Camere cu o serie de restante legislative. 

La Camera Deputatilor din sesiunea anterioara au ramas 182 de proiecte legislative care nu au fost dezbatute in plen si 52 care se afla la votul final. De asemenea la comisii in proces legislativ din sesiunea anterioara exista peste 400 de initiative. 

Printre restante se numara Statutul minoritatilor nationale, o lege blocata in acest for de sase ani. Acest proiect, aflat in dezbaterea Comisiei pentru drepturile omului, a fost amanat pentru sesiunea din toamna a Parlamentului in urma unei decizii a Coalitiei de guvernare. 

Tot la comisiile de specialitate se afla si solicitarile de reexaminare venite din partea sefului statului cu privire la reducerea TVA la 5% pentru produsele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, precum si legea cainilor fara stapan si proiectul PDL pentru modificarea legii referendumului astfel incat demiterea presedintelui Romaniei sa fie posibila cu votul majoritatii cetatenilor inscrisi pe listele electorale. 

In ceea ce priveste proiectul de revizuire a Constitutiei, inainte de inceperea noii sesiuni ordinare a Parlamentului deputatii juristi au decis ca acesta sa fie discutat dupa 30 septembrie pentru a analiza amendamentele care vor fi depuse pana la acea data. 

Conducerea Camerei stabilise ca incepand cu 1 septembrie Comisia juridica sa inceapa sa analizeze acest proiect, avand un termen de 60 de zile pentru intocmirea raportului. 

Acelasi proiect de lege trebuie sa fie discutat si de senatori in sesiunea de toamna. 

La Senat, in total pe agenda exista peste 300 de legi. 

Printre restante se numara propunerile privind impartirea administrativ-teritoriala a tarii, ratificarea acordurilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea in prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, extradarea intre cele doua state si transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate, semnate la Bucuresti la 10 noiembrie 2010. 

Tot pentru actuala sesiune parlamentara au ramas spre aprobare la Senat propunerile liderilor de grup ai USL privind infiintarea a doua comisii de ancheta - una privind verificarea legalitatii oportunitatii si criteriilor care au stat la baza disponibilizarilor din Ministerul Administratiei si Internelor si o comisie pentru verificarea repartizarii de catre Guvern a fondurilor publice in ultimii doi ani. 

In dezbaterea Camerei superioare a Parlamentului vor intra in aceasta sesiune initiative precum cele referitoare la alocarea unui elicopter pentru SMURD in fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei, reglementarea activitatii de picnic, a celei de lobby, marketingul substituentilor de lapte matern. Acestea urmeaza sa fie repartizate de Biroul permanet comisiilor de specialitate. 

Prioritatile legislative ale puterii si ale opozitiei in noua sesiune 

Pe lista PDL in ceea ce priveste prioritatile se numara modificarea legislatiei privind alesii locali, care va intra in dezbaterea Parlamentului la sfarsitul lunii septembrie, potrivit liderului deputatilor PDL, Mircea Toader. 

Toader a afirmat ca acest proiect va fi finalizat pana la mijlocul lunii octombrie, dupa ce va fi luata o decizie politica in coalitia de guvernamant in acest sens. 

Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor a mentionat, pentru AGERPRES, ca printre prioritatile legislative care vor fi abordate in sesiunea parlamentara si care au ramas din sesiunea trecuta se numara Codul Social, Legea de aplicare a Codului Penal, Legea referendumului, Legea privind cainii comunitari, dar si o modificare a Legii exproprierii ''pentru a putea stabili mai clar modul in care pot fi expropriate terenurile proprietate privata in interes public''. 

Luarea de masuri pentru relansarea economica reprezinta pentru UDMR principala problema care va fi avuta in vedere in nou sesiune parlamentara, parlamentarii Uniunii urmand sa prezinte, potrivit liderului senatorilor udemeristi, Fekete Andras Levente, cateva proiecte in acest sens. 

Fekete Andras Levente a precizat, pentru AGERPRES, ca nu vor fi abandonate nici legea privind minoritatile, continuarea reformelor in domeniul sanatatii, reforma administrativa, "nu in sensul celor opt judete, ci in alt sens" si descentralizarea. 

Pe de alta parte, reprezentantii opozitiei si-au stabilit printre prioritati reducerea numarului de parlamentari, interzicerea migratiei politice si derularea unei campanii electorale austere. 

''Sunt deja depuse si intra in proceduri parlamentare legi semnate si sustinute de parlamentarii PNL si PSD. Si ma refer la cele care prevad reducerea numarului de parlamentari la 320 sau 325, interzicerea migratiei politice si interzicerea ca in campania electorala sa existe alte materiale promotionale decat cele obisnuite - afise, pixuri, sepci si altele. (...) Cele trei proiecte sunt cu incarcatura politica, restul sunt multe alte proiecte, care sunt la libertatea fiecarui parlamentar. (...) Reducerea numarului de parlamentari, votul direct, interzicerea migratiei politice si campanie electorala austera sunt patru idei cuprinse in cele trei proiecte'', a declarat, pentru AGERPRES, senatorul PNL Puiu Hasotti. 

De asemenea, Hasotti a precizat ca parlamentarii liberali au solicitat organizarea unei sedinte festive de plen a Parlamentului pe 25 octombrie la care sa participe Regele Mihai cu prilejul implinirii varstei de 90 de ani de catre Majestatea Sa. 

In aceasta sesiune parlamentara pentru alesii USL, dar si pentru PSD prioritara este depunerea unei motiuni pe tema eliminarii subventiilor la incalzire, a declarat pentru AGERPRES liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu. 

Potrivit acestuia, luni in sedinta Biroului Permanent National al formatiunii, sau in cadrul sedintei grupurilor parlamentare ale social-democratilor se va face o analiza vizavi de subiectul Rosia Montana. 

Ilie Sarbu a mai spus ca social-democratii vor mai discuta si pe marginea completarii posturilor ramase vacante in Consiliul Suprem al Magistraturii. 

"Ca o prioritate a grupurilor parlamentare, vrem sa stabilim pentru aceasta sesiune prezenta senatorilor din USL la sedintele Legislativului, pentru ca s-a dovedit pana acum ca desi exista o diferenta de un senator fata de senatorii Puterii la vot, in repetate randuri am reusit sa ne impunem la vot proiectele noastre. (...) Vom continua buna colaborare pe care am avut-o cu colegii de la PNL", a mai spus Sarbu. 

Printre prioritatile legislative liderul senatorilor PSD a amintit si de proiectul de lege care vizeaza reducerea numarului de parlamentari, cel care prevede interzicea migratiei politice, dar si cel care se refera la derularea unei campanii electorale austere. 

Ilie Sarbu a mai spus ca o importanta majora o are si proiectul Legii asistentei sociale, aflata in dezbatere la Senat. 

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a adaugat ca printre prioritatile legislative ale social-democratilor pentru aceasta sesiune se numara legislatia legata de sistemul electoral, cea referitoare la protectia sociala, adica Codul Social, dar si masuri in domeniul Codului Fiscal legate de crearea de facilitati de relansare economica pentru agentii economici. 

"Aceste prioritati sunt prioritatile grupurilor parlamentare ale PSD, dar ele vor fi discutate si in cadrul USL si cred ca vor fi, de altfel, prioritatile parlamentare ale Uniunii", a afirmat Dusa intr-o declaratie acordata AGERPRES. 

Parlamentul isi alege in prima zi de lucru noua conducere, cu exceptia presedintilor 

In prima zi de lucru din sesiunea parlamentara deputatii si senatorii isi vor alege in plen noii membri ai birourilor permanente, structuri de conducere formate din presedinte, vicepresedinti, secretari si chestori. 

Presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, care sunt, totodata, si presedintii birourilor permanente, se aleg prin vot secret la inceputul legislaturii, pe intreaga durata a mandatului parlamentarilor, iar ceilalti membri sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare. 

De asemenea, grupurile parlamentare urmeaza sa decida si asupra conducerilor lor. 

Cea de-a sasea sesiune parlamentara din actuala legislatura incepe pe 5 septembrie si se va incheia la sfarsitul lunii decembrie. 

Sursa: AGERPRES