FMI: Economia mondiala a intrat intr-o noua faza periculoasa

Data publicarii: 21-09-2011 | International

Economia mondiala a intrat intr-o noua faza periculoasa, se arata intr-un raport al FMI, care avertizeaza ca pozitia fragila a Statelor Unite si criza datoriilor publice din zona euro reprezinta riscuri majore pentru cresterea economica globala, relateaza BBC News.

Potrivit prognozei Fondului Monetar International (FMI), PIB-ul mondial va creste intr-un ritm "anemic", de 1,5%, in 2011, iar in 2012, pe fondul "turbulentelor financiare majore" din zona euro, se va inregistra o crestere de 4%, in scadere fata de valoarea de 5% consemnata in 2010.

Raportul FMI, care survine retrogradarii cu o treapta a ratingului Italiei, de la A+/A-1+, la A/A-1, de catre agentia Moody's, solicita Bancii Centrale Europene (BCE) sa "intervina ferm" pentru a mentine ordinea in privinta datoriilor publice.

Pe de alta parte, reprezentantul FMI la Atena, Bob Traa, a declarat luni ca Grecia ar trebui sa isi reduca si mai mult cheltuielile in bugetul pentru anul 2011.

In primele opt luni ale anului, deficitul bugetar a depasit tinta de 7,5% din PIB fixata pentru anul 2011, iar UE si FMI au avertizat ca ar putea sa nu deblocheze urmatoarea transa din pachetul de salvare, daca Atena nu isi stabilizeaza bugetul. Este vorba de opt miliarde de euro, de care Grecia are nevoie pana luna viitoare pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Saptamana trecuta, Guvernul a promis sa creasca impozitele pe proprietati, ceea ce ar permite atingerea obiectivului de deficit. Este posibil, insa, ca masura sa nu multumeasca creditorii, CE, BCE si FMI.

UE si FMI au convenit in mai anul trecut sa acorde Greciei un imprumut de urgenta de 110 miliarde de euro. In luna iunie, UE si FMI au ajuns la un acord asupra unui al doilea pachet de salvare, de 109 miliarde de euro, insa acesta nu a fost ratificat inca de parlamentele mai multor tari din Zona euro. 

NewsIn