ANAF: Numarul tirurilor cu flori indisponibilizate a ajuns la 20

Data publicarii: 22-09-2011 | Diverse

Numarul tirurilor cu flori si seminte oprite la frontiera cu Romania a ajuns la 20, ca urmare a masurii de indisponibilizare a marfurilor luata pe 16 septembrie pe fondul suspiciunilor privind infestarea plantelor cu microorganisme de carantina, potrivit datelor transmise de ANAF.

Astfel, in intervalul 16-21 septembrie, pentru 12 tiruri s-a dispus masura indisponibilizarii, iar alte doua transporturi au fost confiscate. Pentru sase transporturi s-a decis intoarcea marfii in tara de provenienta, decizia apartinand furnizorului.

”In ultimele 24 de ore au fost oprite la granita trei tiruri. Sunt transporturi din Olanda si Ungaria”, au precizat reprezentantii ANAF.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a informat Comisia Europeana, Ambasada Olandei si Serviciul Fitosanitar din Olanda asupra actiunii de monitorizare a achizitiilor intracomunitare de produse de origine vegetala derulate incepand cu data de 17 septembrie 2011.

"In cazul in care rezultatele analizelor de laborator vor evidentia prezenta anumitor organisme de carantina, autoritatile fitosanitare teritoriale vor aplica una sau mai multe dintre masurile oficiale, in caz contrar marfa va putea fi comercializata, urmand ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin Agentia Nationala Fitosanitara sa informeze de indata autoritatea fitosanitara din Olanda si Comisia cu privire la cele constatate si la masurile pe care le-a luat", se arata intr-un comunicat al MADR.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat miercuri ca rezultatele analizelor de laborator cu privire la bulbii importati din Olanda vor fi gata miercuri dupa-amiaza.

"Speram ca dupa masa sa avem primele rezultate. Sambata si duminica nelucrandu-se, a fost imposibil transportul (probelor n.r.). Abia ieri dimineata (marti n.r.) au intrat aceste probe la analize. Nu m-as bucura daca am gasi agenti patogeni, nu cautam dupa ei, cautam sa vedem daca aceste produse sunt infestate, mai ales ca totul a pornit de la un transport care nu era insotit de certificatul fitosanitar. Acest document este absolut necesar atunci cand se transporta materiale biologice", a precizat Tabara.

Ministrul Agriculturii a mentionat ca era normal sa se ia masuri in acest sens, sa se faca verificarile necesare, in conditiile in care sunt daunatori de carantina care nu trebuie sa intre in tara.

Tabara a mai spus ca, de la inceputul acestui an si pana in prezent, au fost confiscate peste 150 de transporturi de mare capacitate, din cauza unor nereguli privind "sanatatea materialului importat sau chestiuni legate de evaziunea fiscala". 

NewsIn