Puterea distructiva a apelor

Data publicarii: 30-09-2011 | Mediu

• Inundatiile pot cauza pagube de miliarde de euro si pierderi insemnate de vieti omenesti; statisticile arata ca pagubele cele mai mari se inregistreaza in zonele cu densitati mari ale populatiei si cu valori ridicate ale activelor detinute de populatie

• Nu este suficient ca populatia sa constientizeze existenta unor astfel de riscuri, trebuie sa si ia masuri de protectie si preventive pentru a fi pregatiti in eventualitatea producerii inundatiilor

Inundatiile se numara printre cele mai devastatoare catastrofe naturale1) - afirma expertii Grupului Allianz in cadrul ultimului numar al "Allianz Risk Pulse” lansat recent, care analizeaza incidenta acestor riscuri la nivel global. Practic, nicio regiune populata din lume nu este complet in afara riscului de inundatii si, cu toate acestea, sunt putini proprietarii de locuinte care si-au asigurat proprietatile inclusiv impotriva riscurilor catastrofice, fiind nevoiti sa suporte reconstructia caselor din propriul buzunar.

"Constientizarea riscului producerii catastrofelor naturale nu mai este suficienta. Acest lucru inseamna ca oamenii nu isi iau adesea masuri de protectie impotriva riscului de producere a catastrofelor naturale”- sustine Clement Booth, membru in Board-ul Allianz SE. "Foarte putini oameni locuiesc in zone in care asigurarea impotriva catastrofelor naturale nu este deloc posibila. In schimb, mai ales daca nu locuiesc in apropierea raurilor sau a zonelor de coasta, numeroase persoane nu iau foarte in serios riscul de inundatii, traind astfel cu un fals sentiment de siguranta. Iar atunci cand se produc catastrofele naturale este deja mult prea tarziu” a continuat Booth, atragand atentia asupra necesitatii si importantei masurilor de protectie impotriva inundatiilor.

Statisticile ne arata ca in perioada 2000-2009, inundatiile au avut cea mai mare frecventa dintre toate tipurile de catastrofe naturale care s-au produs. Astfel, dintr-o medie de 387 de catastrofe naturale produse in aceasta perioada, 173 au fost inundatii. In anul 2010, dintr-un total de 373 de catastrofe naturale, aproape jumatate (182) au fost inundatii. Acesta nu reprezinta decat un argument in plus ce pledeaza in favoarea pregatirii pentru a face fata in cazul producerii unui astfel de eveniment. Printre factorii care favorizeaza producerea inundatiilor, specialistii Allianz includ: schimbarile climatice, regularizarea cursurilor raurilor, masurile de compactare a solului si de consolidare a terenurilor, care merg mana in mana cu agricultura intensiva.

Allianz Risk Pulse arata ca, in ultimii 40 de ani, costurile medii anuale cu plata despagubirilor acordate de asiguratori ca urmare a producerii de catastrofe naturale s-au multiplicat. Daca in anii '70 acestea se situau in jurul valorii de 5 miliarde de dolari anual, in anul 2010 discutam despre despagubiri de 40 miliarde de dolari. Iar tendinta de crestere a valorii despagubirilor acordate de asiguratori se mentine, nu doar ca urmare a evolutiei modului de manifestare a unor factori pur fizici, cum ar fi de exemplu cresterea cantitatii de precipitatii, ci in stransa legatura cu evolutia situatiei socio-economica. Tot mai multi oameni migreaza spre zone urbanizate, cu expunere ridicata la riscuri, unde si valoarea activelor eventual asigurate este superioara. Aceste realitati favorizeaza cresterea costurilor cu daunele generate de producerea unor astfel de evenimente catastrofice, in viitor.

De altfel, datele statistice arata ca inundatiile care au produs cele mai multe victime au avut loc in regiuni cu o densitate ridicata a populatiei, precum China si India, iar inundatiile care au generat cele mai mari pierderi materiale s-au produs in lumea industrializata - China, Germania si Statele Unite -, unde deseori insuficienta masurilor de precautie si a investitiilor pentru preventie amplifica nivelul pagubelor inregistrate.

Nici Romania nu este ferita de astfel de dezastre naturale. Acest fapt s-a evidentiat nu mai departe decat in vara anului trecut, atunci cand inundatiile au afectat succesiv zone intinse de pe aproape intreg teritoriul Romaniei. Ne amintim ca inundatiile din lunile iunie-iulie 2010 au afectat 481 de localitati din 37 de judete. Aproape 20.000 de persoane au fost evacuate din locuintele lor; circa 4.000 de gospodarii au fost avariate, dintre care 863 au fost complet distruse. In total, pagubele produse de inundatiile din vara lui 2010 se ridica la peste 875 milioane de euro, conform evaluarilor facute de autoritati. Estimarile arata ca numai 2-3% din aceasta suma a fost acordata drept despagubiri de catre asiguratori pentru pagube produse de inundatiile din vara anului trecut.

Iata de ce este important ca si in Romania, la fel ca in multe dintre tarile in dezvoltare, sa creasca gradul de constientizare in legatura cu riscul de inundatii, iar acest lucru sa determine o mai buna pregatire a populatiei si autoritatilor pentru eventualitatea producerii unor inundatii, realizata prin investitii cu caracter preventiv si protectie prin asigurare.

Ca unul dintre cei mai mari asiguratori la nivel mondial pe segmentul asigurarilor generale, Allianz utilizeaza modele complexe pentru evaluarea cu cat mai mare precizie a riscului si a nivelului pagubelor si este gata sa ofere clientilor sai asistenta si proceduri nebirocratice in cazul producerii unor astfel de evenimente catastrofice.

Dincolo de a atrage atentia asupra fortei distructive a unor astfel de catastrofe naturale, Allianz Risk Pulse mai ofera si o serie de sfaturi practice, utile pentru pregatire, pentru identificarea unor masuri cu caracter preventiv ce pot minimiza incidenta producerii riscului de inundatii la nivelul proprietatilor, pentru familie.

1)- Termenul "catastrofe naturale” include dezastrele urmare a carora cel putin unul dintre urmatoarele criterii este indeplinit: 10 sau mai multe persoane ucise; 100 sau mai multi oameni sunt afectati; este declarata starea de urgenta; este solicitata asistenta internationala.