Depozitarul Central lanseaza o noua infrastructura de decontare a operatiunilor

Data publicarii: 31-10-2011 | Finante-Banci

Depozitarul Central anunta ca, incepand cu data de 1 noiembrie 2011, pune la dispozitia pietei de capital din Romania o noua infrastructura de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare, care utilizeaza reteaua SWIFT, se arata intr-un comunicat.

"Prin implementarea acestui sistem de procesare automata integrata, Depozitarul Central ofera o gama extinsa de optiuni de conectare la sistemul RoClear, cu aceeasi flexibilitate care exista la toti depozitarii din pietele majore din Uniunea Europeana, respectiv o interfata online - RoClear Connect si o interfata automata integrata, de tip "end-to-end” - RoClear SWIFT", se spune in comunicat.

Cele doua canale alternative de conectare utilizeaza mesaje standard de decontare si reconciliere, conforme cu standardul ISO 15022, ingloband cele mai bune practici recomandate de Global Securities Market Practice Group. Modulul de matching a instructiunilor de decontare al sistemului RoClear respecta standardele ESF/ECSDA si functioneaza in timp real, pe toata durata zilei de operare.

"Flexibilitatea ridicata obtinuta prin implementarea acestei noi componente a sistemului RoClear va permite dezvoltarea de noi servicii, favorizand consolidarea pozitiei pietei de capital din Romania in regiune. Totodata, comunicarea dintre participantul conectat la SWIFT si Depozitarul Central se automatizeaza, ceea ce va conduce la automatizarea intregului flux client - participant - depozitar. Acest lucru va reduce riscurile operationale si va imbunatati momentele limita pana la care pot fi primite instructiunile clientilor, crescand astfel eficienta intregului proces", se mai spune in comunicat.

Director general al  Depozitarul Central, Adriana Tanasoiu a declarat ca prin implementarea mesajelor SWIFT, respectarea standardelor de eficienta si siguranta, au o influenta semnificativa asupra oportunitatilor de dezvoltare ale pietei de capital din Romania.

"Comunicarea SWIFT simplifica legaturile cu participantii, ofera un canal sigur de transmitere a informatiilor legate de instrumentele financiare si conduce la imbunatatirea serviciilor catre investitori, care vor gasi in Romania o infrastructura similara cu cea a depozitarilor din pietele majore. Bucurestiul poate deveni un important centru financiar regional, iar toate eforturile noastre au fost si sunt subordonate indeplinirii acestei viziuni. Suntem convinsi ca prin actiunea comuna a tuturor institutiilor pietei financiare din Romania si a autoritatilor vom putea realiza aceasta viziune ambitioasa”, a declarat Adriana Tanasoiu. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: