Guvernul intentioneaza sa stimuleze creditarea pentru mediul privat

Data publicarii: 02-11-2011 | Finante-Banci

Primul-ministru Emil Boc a anuntat ca Executivul intentioneaza sa modifice schemele de ajutor de stat si ajutor minimis, precum si modul de acodare a garantiilor guvernamentale in vederea unui acces mai facil al mediului privat la creditare.

La prima sedinta a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, premierul Boc le-a prezentat partenerilor sociali strategia de dezvoltare socio-economica pentru anul 2012, din perspectiva modului in care va fi construita proiectia bugetara pe anul viitor. Primul-ministru a dat asigurari reprezentantilor sindicatelor si patronatele ca alocatiile bugetare pentru investitii vor ramane consistente si in anul 2012, astfel incat sa fie stimulate revirimentul mediului de afaceri si crearea de locuri de munca. In acest sens, Boc a precizat ca obiectivele pentru investitii vor fi prezentate pentru prima data in mod detaliat in Legea bugetului, nu doar suma globala.

Patronatele i-au solicitat sefului Guvernului sa vina cu solutii la problema accesului la credite pentru companii. "Primul-ministru a precizat ca la nivelul Guvernului se regandesc schemele de ajutor de stat, ajutor de minimis si de acordare a garantiilor guvernamentale, pentru 2012, astfel incat sa imbunatateasca accesul mediului privat la creditare, inclusiv pentru IMM-uri. De asemenea, la nivelul Guvernului se cauta solutii pentru simplificarea mecanismelor de plata", se arata intr-un comunicat de presa dat marti publicitatii de catre biroul de presa de la Palatul Victoria.

Din partea sindicatelor, problema ridicata a fost cea a politicii fiscale a statului roman. "Primul-ministru a aratat ca este deschis analizarii politicii fiscale in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, insa a precizat ca ramane adeptul unei politici care sa mentina stabilitatea macroeconomica", se arata in acelasi comunicat.

Ministrul Muncii le-a prezentat partenerilor sociali si o propunere de regulament de organizare a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, regulament ce urmeaza sa fie validat si de catre reprezentantii sindicatelor si patronatelor.

Guvernul a infiintat recent Consiliul Tripartit pentru Dialog Social, a carui constituire este prevazuta in Legea dialogului social, Consiliul fiind un organism consultativ care va reuni in acelasi cadru partenerii sociali la nivel national. 

NewsIn