Firmele isi lanseaza angajatii in cariera cu doar 92 de euro
Data publicarii: 02-10-2006
Trainingul de comunicare, cel mai cautat subiect
In ceea ce priveste subiectele de training cerute de catre firmele care activeaza in Romania, principalele tinte sunt pregatirile de comunicare, cu 83%, si cele de tehnici de vanzari, cu 46,9%. Acestea sunt urmate de team-building-urile si tehnicile de prezentare, acestea fiind un aspect specific firmelor in schimbare si al celor orientate in principal catre vanzari. In urma studiului mentionat, se constata de asemenea si un oarecare interes catre cursurile cu aplicabilitate in managementul general, specific firmelor care activeaza in productie si celor care se lovesc de schimbari frecvente la nivelul managementului mediu. Pe de alta parte, exista si o cerere pe subiecte specializate de training, care de cele mai multe ori sunt furnizate de catre firmele din afara tarii. Practic, avem de-a face cu o piata de formare profesionala in primele stadii de crestere, cu o usoara tendinta de dezvoltare a segmentelor specifice.
"Formarea formatorilor"
Cat despre locurile din care firmele autohtone reusesc sa isi asigure necesarul de training, putem spune ca mai putin de doua treimi dintre acestea isi procura aceste resurse din piata, 35% dintre respondenti sustinand ca isi furnizeaza intern programele de formare profesionala de care au nevoie. In conditiile in care numai 9 la suta dintre firmele chestionate prefera sa cumpere programe de training exclusiv de la alte firme, putem intelege cererea relativ ridicata pentru programe de tip "formarea formatorilor".
3% dintre firme nu-si motiveaza angajatii decat prin remunerare
Analiza Business - Edu releva totodata ca bonurile de masa si telefoanele mobile sunt principalele beneficii pe care firmele intervievate le ofera angajatilor. Astfel, patru respondenti din cinci au declarat ca ofera in pachetele salariale bonuri de masa, in conditiile in care numai 3 la suta dintre firme sustin ca in poilitica salariala nu mai intra nici un alt fel de beneficiu.
Potrivit autorilor studiului, situatia din urma este generata mai mult de legislatie decat de tendintele politicii salariale in piata, in tarile cu fiscalitate redusa sau clar prezentata angajatilor preferandu-se oferirea unui salariu de baza mai ridicat, din care angajatii decid utilizarea acestuia.
Indisciplina, principalul motiv al concedierilor
In ceea ce priveste concedierile, studiul arata ca acestea se fac, cel putin in Romania, in principal in urma a patru motive. Primul dintre acestea ar fi furtul, urmat de incompetenta, lipsa disciplinei, un ultim motiv fiind cazurile de restructurare. Astfel, 43 la suta dintre firmele participante la studiu au recurs la solutia concedierilor angajatilor pentru indisciplina, acesta fiind si principalul motiv de concediere din tara noastra. Pe locul secund, usor inaintea restructurarilor cauzate de indisciplina se situeaza concedierile cauze de incompetenta (13,6%).
Conform Business - Edu, probabil ca aceasta cifra ar fi sensibil mai mare daca nu ar exista atat de multe probleme in recrutarea personalului. Un alt aspect relevat de studiu arata ca firmele romanesti nu gasesc oamenii de care au nevoie, cu calificalrile necesare.
Directorul de resurse umane nu are rol strategic
Totodata, in cele mai multe dintre firmele intervievate, directorul de resurse umane are mai putin un rol strategic, deciziile de acest gen fiind luate in majoritatea cazurilor de catre directorul general sau de catre Consiliul de Administratie. In urma interviurilor, a reiesit ca in numai 12 la suta din cazuri deciziile strategice, care privesc resursele umane, sunt luate de directorii acestui departament. Astfel, putem spune ca ne confruntam cu o situatie in care rolul departamentelor de recrutare a fortei de munca este mai mult de natura administrativa. Desi acestea au in grija resursele umane in cadrul firmei din care fac parte, deciziile importante sunt luate in alta parte. In aceste conditii, departamentul de resurse umane, in Romania, se transforma intr-un fel de departament care asista conducerea generala a firmei, fiind mai mult un furnizor intern decat un decident activ in politica firmei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri