Grecii alearga dupa banii romanilor

Data publicarii: 23-11-2011 | Finante-Banci

Bancile romanesti cu capital majoritar elen dau cele mai bune dobanzi la depozitele in euro, fapt care sugereaza ca au nevoie mare de lichiditati.  Problemele din tara-mama nu au cum sa nu afecteze si afacerile subsidiarelor din tara noastra, apreciaza Fitch.

Romania, Croatia, Bulgaria si Serbia sunt cele mai expuse tari la riscurile generate de problemele Greciei si Italiei, arata un studiu realizat de expertii agentiei de evaluare financiara Fitch. Aceasta pentru ca in cele patru tari capitalul grec este prezent in mediul financiar mai mult decat in oricare alta tara din Europa cu exceptia Greciei insasi. In Romania,  de exemplu, cele sase banci grecesti au un capital propriu egal cu 33% din totalul pe sistem in timp ce valoarea cumulata a activelor lor aduna circa 17% din total. De asemenea, programata fuziune dintre Alpha Bank (apartinand grupului grec cu acelasi nume) si Bancpost (care are ca actionar majoritar grupul EFG Eurobank) va da nastere unei banci de locul trei in sistem, poate chiar cu pretentii de locul al doilea.

Daca o astfel de banca ar avea probleme, efectele asupra intregului sistem ar fi semnificative.  Potrivit documentului, Polonia, Ungaria si Cehia sunt mai ferite de intemperiile financiare datorita diversificarii actionarilor. Prezenta bancilor portugheze, irlandeze si spaniole este limitata in intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, noteaza raportul.

Integral in Romania Libera


Ultimele stiri pe BankNews.ro: