Un dolar investit in asigurari face cat 700 dolari cheltuiti pentru reconstructie
Data publicarii: 02-10-2006Banca Mondiala a acordat Romaniei un imprumut in valoare de 150 milioane dolari, din care doua milioane de dolari au fost destinati elaborarii programului de reasigurare la riscul de catastrofa naturala, iar restul, eforturilor de reconstructie in urma inundatiilor si luarii de masuri pentru diminuarea, pe viitor, a dimensiunilor efectelor unor astfel de calamitati.
Populatia cu venituri mai mici este cea mai afectata de dezastrele naturale, a observat specialistul Bancii Mondiale in agricultura si irigatii, Gabriel Ionita. De asemenea, tarile emergente sunt mai vulnarabile in cazul catastrofelor naturale si a pledat in favoare crearii unor mijloace de protectie pentru populatia saraca.
Banca Mondiala s-a implicat in proiectul privind asigurarea obligatorie a locuintei la cererea guvernului Romaniei, caruia i-a oferit sprijin mai ales prin consultanta tehnica. "Speram ca efectele benefice (n.red. ale legii asigurarii locuintelor) sa fie vizibile in perioada imediat urmatoare", a conchis specialistul.
Tarile dezvoltate contracareaza efectele dezastrelor datorita unui sistem de protectie mult mai bine pus la punct, dar si al unui sistem de asigurari bine dezvoltat. Ionita a remarcat ca pagubele din deceniul '90, produse de catastrofe naturale, au fost de 640 miliarde dolari si sunt de 15 ori mai mari decat cele din anii '50. Banca Mondiala a fost prezenta in toata lumea prin diverse activitati legate de catastrofele naturale, a declarat specialistul Bancii Mondiale.
Proiectul asigurarii obligatorii a locuintelor nu "poate fi implementat inainte de a sti cu o minima precizie pe ce rata de cuprindere in asigurare putem conta, astfel incat sa putem sti in ce masura ne putem permite sa cedam riscurile in reasigurare pe pietele externe", a spus, in luna iulie, directorul general al Allianz Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu.
"Guvernul este optimist si vorbeste despre o rata de cuprindere in asigurare de 80%, dupa un an de obligativitate a asigurarii locuintei", a mai spus Constantinescu. "Eu zic ca ar trebui sa fim multumiti daca reusim sa atingem un grad de cuprindere in asigurare de 20% dupa primul an, pentru ca avem exemplu Turciei unde, dupa sase ani de functionare a asigurarii obligatorii a locuintei, se ajunsese, anul trecut, la un grad de cuprindere de doar 17%, care, anul acesta, a scazut la 15%", a mai spus Cristian Constantinescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România