Un vames primeste mita de 11.500 euro in medie pe an

Data publicarii: Astazi, 04-10-2006
Un vames primeste mita de 11.500 euro in medie pe an, potrivit informatiilor furnizate de catre firmele care efectueaza operatiuni de import-export, cuprinse intr-o ancheta sociologica referitoare la coruptia in Vami, data publicitatii miercuri in cadrul unei conferinte de presa. Dintre cele 121 de firme intervievate in cadrul cercetarii, o treime au admis ca au dat mita vamesilor, dar numai 10% au afirmat ca recurg la aceasta practica in mod frecvent. In 2005, agentii economici au dat mita, in medie, de 139 de ori, iar suma a fost tot in medie de 83  de euro.

Potrivit calculelor Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor, anual valoarea mitei date in vami ajunge la peste opt milioane de euro, iar fenomenul coruptiei afecteaza nu doar bugetul statului, ci mai ales consumatorii care platesc preturi cu 0,4% mai mari pentru ca importatorii isi recupereaza in acest fel banii cheltuiti pentru mita.

Companiile au justificat ca sunt nevoite sa dea mita in principal pentru a reduce timpul de vamuire sau pentru ca le lipsea unul dintre documente. Mai mult de jumatate dintre agentii economici au raspuns ca fenomenul este generat de unele deficiente ale sistemului cum ar fi legislatia care lasa loc de interpretari sau salariile mici ale vamesilor. Un vames castiga in medie 260 de euro pe luna.

Presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Diaconu, a opinat ca imediat dupa aderare ar trebui ca salariile vamesilor sa creasca in unele cazuri, cum ar fi cele ale angajatilor debutanti, cu 100%. Totusi, seful Vamii a recunoscut ca nu are un proiect concret in acest sens, ci numai discutii de principiu cu ministrul finantelor. "Vom pregati o hotarare de guvern aplicabila, poate, de la 1 ianuarie 2007", a afirmat Diaconu.

Ancheta sociologica a fost realizata in perioada august-septembrie 2006, la cererea Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala si cu finantare din partea Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti. Cercetarea are drept scop obtinerea unor date fundamentate stiintific pe baza carora sa fie elaborat un set de masuri pentru combaterea coruptiei in vama. Sondajul a cuprins doua seturi de intrebari adresate pe de o parte firmelor, iar pe de cealalta vamesilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: