Ecologistii continua sa sustina includerea Rosiei Montane in Patrimoniul UNESCO

Data publicarii: 07-02-2012 | Mediu

Localitatea Rosia Montana a implinit 1881 de ani de atestare documentara, ocazie cu care organizatiile Alburnus Maior si Re.Generation, alaturi de Asociatia Bucuresti au organizat, luni, la Clubul Taranului Roman din Bucuresti, 'Ziua Rosiei Montane', eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural al zonei.

Unul dintre cele mai importante momente ale evenimentului a fost reprezentat de seria dezbaterilor avand ca tema includerea Rosiei Montane pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Astfel, reprezentantii Asociatiei 'Arhitectura. Restaurare. Arheologie', practic autorii documentatiei depuse la Ministerul Culturii si Patrimoniului National pentru ca localitatea miniera Rosia Montana sa intre in patrimonul UNESCO, au sustinut necesitatea unei asemenea initiative . 

In cadrul evenimentului, ajuns la cea de-a doua editie, au fost proiectate pentru publicul care a avut acces gratuit in sala, o selectie de filme documentare atat despre Rosia Montana, cat si despre situatiile altor comunitati din lumea intreaga in care au loc proiecte de minerit. 

Dintre filmele prezentate mentionam: 'Tot ceea ce straluceste' /All the Glitters, in regia lui Tomaš Kudrna, 2010) si 'Alethea-Amintiri din viitorul Rosiei Montane' (regia: Petra Holzer si Ethem Ozguven, 2007). De asemenea, la Clubul Taranului Roman a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie menit sa treaca in revista istoria afiselor campaniei 'Salvati Rosia Montana'. 

Programul 'Zilei Rosiei Montane' este continuat dupa ora 20:00, de un concert sustinut de Ada Milea & Sorin Romanescu. 

Potrivit datelor istorice oficiale, Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar in urma cu 1881 de ani. Numele localitatii Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia Montana, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman. 

Pe teritoriul Rosiei Montane se regasesc zeci de case si gospodarii declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectura si vechimea constructiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale si o rezervatie arheologica. 

Editia din 2012 a evenimentului 'Ziua Rosiei Montane' este sarbatorita in mai multe orase din tara, dar si in strainatate: afara ei: Rosia Montana, Arad, Brasov, Bucuresti, Chisinau, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Sibiu, Timisoara, Berlin, Princeton University si Carnegie-Mellon University din Statele Unite. 

La jumatatea anului trecut, Raportul intocmit de catre Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM) a aratat faptul ca Rosia Montana nu indeplineste criteriile si standardele pentru a fi inclusa in patrimoniul UNESCO, iar in lipsa unui program serios de investitii patrimoniul cultural al zonei nu poate fi salvat. 

Potrivit specialistilor organizatiei, chiar si sub protectie UNESCO, in absenta unui program masiv de investitii, pe care nici uniunea internationala pentru protectia patrimoniilor, nici fondurile publice nu il pot asigura, patrimoniul din Rosia Montana nu poate fi salvat. 

Totodata, GIMPCRM sustine ca investitorul Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/, detinator al licentei de exploatare miniera, manifesta o reala preocupare cu privire la patrimoniul cultural, 'fapt dovedit si prin modificarea succesiva a planurilor de exploatare prin care s-a renuntat la exploatarea unor cantitati importante de minereu in scopul conservarii in situ a vestigiilor arheologice relevante'. 

Autoritatile de la Bucuresti au eliberat, deja, un certificat de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic, necesar companiei RMGC, controlata in proportie de peste 80% de societatea canadiana Gabriel Resources, pentru a putea exploata mina de aur cu ajutorul cianurilor, in aer liber. 

Compania ar trebui sa investeasca peste 70 de milioane dolari in lucrari de conservare si restaurare a patrimoniului local. 

GIMPCRM a fost constituit in luna februarie 2011, din acesta facand parte, printre altii: academicianul Alexandru Vulpe - presedintele Sectiei de Arheologie si Stiinte Istorice a Academiei Romane, academicianul Razvan Theodorescu - membru al Sectiei de Arte, Arhitectura si Audio-Vizual a Academiei Romane, secretar general al Asociatiei Internationale de Studii Sud-Est Europene (UNESCO), academicianul Ioan Aurel Pop - membru al Sectiei de Arheologie si Stiinte Istorice a Academiei Romane si prof. univ. dr. doc. Nicolae Gudea - Universitatea ''Babes-Bolyai'' din Cluj-Napoca 

RMGC, companie infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31%, Gabriel Resources - cu 80,46% si alti actionari minoritari - cu 0,23%, urmeaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. 

In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia. 

Sursa: AGERPRES