Steen Jakobsen, Saxo Bank: Paradoxul Dow Jones la 13.000

Data publicarii: 02-03-2012 | Bursa

Pe 28 februarie a.c., indicele industrial Dow Jones a avut o valoare de inchidere peste 13.000, pentru prima oara din decembrie 2007. Luand in considerare uriasa emotie legata de criza, nu ar fi normal sa ne intrebam cum a fost posibil?

Sunt trei motive principale si doua secundare care explica aceasta performanta.

1. Primul ar fi dorinta, disperarea oamenilor cheie de a crea, in mod artificial, moneda ieftina pentru todeauna. 

2. Al doilea, o noua emisiune monetara. Anuntul din 2009 privind o noua emisiune monetara a dus indicele Dow de la 9.500 la 12.800 pana in primavara trecuta. O mare parte din evolutie s-a datorat, asadar, politicii de emisiuni monetare si convingerii factorilor de decizie ca, prin "cumpararea” de timp si dobanzi coborate, economia se va vindeca de la sine.

3. Al treilea motiv important a fost abilitatea companiilor de a-si adapta pozitiv operatiunile si afacerile la ciclurile de dezvoltare globala. Multe companii au facut o treaba excelenta, ceea ce a adus ca rezultat margini si castiguri mai mari.

Apoi, cele doua motive secundare:  

1. In primul rand, Dow Jones nu cantareste financiar atat de mult ca S&P-500. 

2. In al doilea rand, vorbind despre actiuni individuale, sunt numai 30 de actiuni in Dow, iar performanta indicelui este de obicei condusa de IBM, Intel si Microsoft, plus McDonalds' si Wall-Mart. Sunt toate companii conservatoare si extrem de bine administrate, defensive prin natura lor, astfel incat amestecul general de actiuni IT plus cele defensive pot explica in mod ciclic performanta crescuta a indicelui Dow fata de alti indici, mult mai cuprinzatori. 

Ideea de baza: cat de buna este teoria unor dobanzi mici care creeaza un proces de autovindecare a economiei?

Acest lucru nu se intampla, mai ales daca ne uitam cum cresc deficitul fiscal si somajul. Apoi, este un argument bun faptul ca Profitul Per Actiune a cam atins varful. Sunt companii care se afla intr-o forma foarte buna, dar realitatea economica este una a restrangerilor de cheltuieli iar clientii au disponibile tot mai putine venituri, de-a lungul anului, fie ca vorbim de companii private sau clienti particulari. Actiunile tind sa evolueze bine in fazele primare ale unei emisiuni monetare si nu la fel de bine cand banii devin din ce in ce mai circulati.

Cu toate acestea, trebuie sa laudam America pentru cat de bine si-a gestionat perioada de criza. Acest lucru ar putea fi punctul de plecare a revenirii SUA in postura de motor al dezvoltarii globale, inlocuind statele emergente din top.

Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank

Steen Jakobsen a fost numit in functia de Chief Economist al Saxo Bank in martie 2011. El s-a  intors la Saxo Bank dupa o absenta de doi ani, timp in care a ocupat pozitia de Chief Investment Officer la Limus Capital Partners. Inainte de a pleca de la Saxo Bank, la inceputul lui 2009, Jakobsen a facut parte din echipa bancii timp de aproape noua ani, avand functia de Chief Investment Officer. 

Steen Jakobsen are peste 20 de ani de experienta in domeniul tranzactionarii de proprietati si investitii alternative. In 1989, dupa finalizarea studiilor economice la Copenhagen University, si-a inceput cariera la Citibank N.A. Copenhagen, de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, Head of Sales and Options. In 1992, s-a alaturat echipei Chase Manhattan din Londra avand functia de vice-presedinte, Head of Scandinavian Sales, iar apoi grupului Chase Manhattan Proprietary Trading. In 1997, a ocupat pozitia de  Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (in prezent, Nordea) in New York pana cand s-a alaturat echipei UBS din New York, in 1999, ca Director Executiv al Global Proprietary Trading Group.

TradingFloor.com

TradingFloor.com este platforma Saxo Bank pe care sunt actualizate comentarii referitoare la tranzactii, noutati si analize cu privire la piata forex, actiuni, comoditati si macroeconomie. 

Colaboratorii TradingFloor.com sunt specialisti in domenii diverse, de la macroeconomisti si analisti ai bursei de valori, pana la jurnalisti si consilieri in tranzactionari. Comentariile, analizele si studiile vin in sprijinul celor care tranzactioneaza pe pietele financiare.