Radu Gratian Ghetea: Sistemul bancar romanesc poate finanta proiecte de anvergura

Data publicarii: 02-03-2012 | Finante-Banci

Sistemul bancar romanesc este solid si poate finanta proiecte diverse, inclusiv pe segmentul parteneriatului public privat, a apreciat, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.

'In pofida crizei economice globalizate si a numeroaselor semne de intrebare cu privire la evolutiile viitoare, sistemul bancar romanesc are capacitatea de a finanta atat proiecte simple, la nivel de IMM-uri, cat si proiecte de anvergura. In acest sens, bancile asteapta cu mare interes demararea marilor investitii in Parteneriatele Publice Private. De asemenea, cele doua domenii care se intrepatrund, agricultura si fondurile europene, vor reprezenta in 2012 interesul declarat al bancilor. Acestea ar putea fi elementele care ar defini evolutia creditului bancar pe parcursul acestui an. Pe alte activitati, cum ar fi de exemplu creditul de consum, nu estimez o crestere a interesului bancilor, ci, dimpotriva, apreciez ca se va ramane in aceeasi stare latenta", a declarat Ghetea, pentru AGERPRES. 

Presedintele CEC Bank a subliniat ca institutia financiara pe care o conduce va continua sa finanteze cu precadere sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. 

"In ceea ce priveste CEC Bank, banca va urmari cu precadere finantarea IMM-urilor, a agriculturii si administratiilor publice locale, precum si sprijinirea clientilor pentru accesarea fondurilor europene. Prin urmare, intentiile CEC Bank in ceea ce priveste finantarea agriculturii raman neschimbate in 2012, in sensul ca vom continua sa finantam activitatile desfasurate in agricultura, prin mentinerea si imbunatatirea ofertelor de produse si servicii adresate fermierilor si producatorilor de produse alimentare prelucrate. Finantarea proiectelor cu accesare de fonduri europene si garantate partial cu scrisori de garantie emise de FGCR reprezinta o prioritate in acest domeniu. Banca va fi in permanenta in legatura cu MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale n.r), APDRP (Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit n.r), APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura n.r) si FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural n.r), dar si cu asociatiile de producatori in scopul asigurarii unei abordari flexibile si multilaterale a activitatilor din agricultura, zootehnie si industria alimentara. Speram ca 2012 sa fie un an cel putin la fel de activ pe segmentul finantarilor in domeniul agricol, precum a fost si 2011", a aratat presedintele CEC Bank. 

Ghetea considera ca fondurile europene sunt o alternativa viabila care poate raspunde cererii de finantare din piata. 

"Referitor la finantarea din fonduri europene, reamintim faptul ca CEC Bank este una dintre primele banci comerciale care au introdus in oferta si produse destinate beneficiarilor de fonduri europene. Sunt produse specifice, de la scrisoarea de garantie bancara sau scrisoarea de confort, pana la cele trei produse de creditare: linia de credit pentru investitii, creditul de investitii si creditul punte. Consideram ca aceste produse raspund nevoilor clientilor nostri si sunt competitive pe piata bancara. Aceste produse nu sunt destinate unui domeniu specific din economie, ci unor clienti specifici: beneficiari de fonduri europene, fie ca sunt autoritati locale, IMM sau PFA. Mai mult decat atat, CEC Bank a pregatit personal specializat pe acest segment, care sa raspunda nevoilor de informare ale potentialilor beneficiari de fonduri europene. Incercam astfel sa oferim consiliere financiara si sa-i sprijinim pe clienti sa incadreze ideea de proiect intr-unul dintre domeniile de finantare aprobate de CE. Astfel, CEC Bank a lansat 'Birourile de Fonduri Europene', care s-au deschis la mijlocul anului 2010 in intreaga tara. CEC Bank isi va sprijini clientii in implementarea proiectelor de accesare a fondurilor europene si va colabora in continuare cu FNGCIMM pentru asigurarea unui grad ridicat de eligibilitate pentru cat mai multe proiecte', a subliniat Radu Gratian Ghetea. 

Sursa: AGERPRES