Allianz-Tiriac: Provocarile copilului 7 miliarde

Data publicarii: 09-05-2012 | Finante-Banci


  • Evolutiile demografice nasc noi provocari: la nivel mondial vom fi din ce in ce mai multi si cu varste mai inaintate. Eram 7 miliarde in octombrie 2011, vom fi peste 10 miliarde peste circa 90 de ani. 
  • Batranul continent - schimbari structurale ale unei populatii numeric stabile.
  • In Romania, ponderea pensionarilor se va dubla, in urmatorii aproximativ 50 de ani. 

Principalele tendinte demografice manifestate la nivel global, regional si local vor aduce cu sine o serie de provocari comune pentru parintii "copiilor 7 miliarde” de astazi, de pretutindeni. Cele mai importante doua astfel de provocari se refera la asigurarea fondurilor necesare astfel incat copiii de astazi sa aiba acces la educatie de calitate si la serviciile medicale necesare, in orice moment al vietii lor. Ultimul numar al publicatiei Allianz-Tiriac Zona de siguranta, lansat sub titlul Provocarile "copilului 7 miliarde” analizeaza pe larg care sunt aceste tendinte demografice cu care se vor confrunta generatiile de astazi si care sunt posibilele modalitati prin care le pot face fata.  

"Evolutia demografica si estimarile privind tendintele viitoare arata clar ca vom fi pusi in fata unor situatii dificile daca nu ne planificam din timp viitorul. Iar planificare inseamna sa analizam cu atentie care sunt nevoile noastre in prezent si cum vor evolua acestea in viitor si apoi sa ne gandim ce resurse avem si vom avea pentru a raspunde acestor nevoi. De fapt, nu facem decat sa preluam responsabilitatea pentru propria noastra viata”, spune Rangam Bir, CEO Allianz-Tiriac Asigurari.

Imaginea viitorului planetei: din ce in ce mai multi si cu varste mai inaintate

La finalul anului 2011, in luna octombrie s-a nascut locuitorul planetei cu numarul 7 miliarde, momentul nasterii sale marcand o noua etapa in evolutia populatiei la nivel mondial. Acest prag este atins la doar 12 ani de la momentul in care locuitorul planetei cu numarul 6 miliarde a venit pe lume la finele secolului 20, in anul 1999. Proiectiile realizate de Natiunile Unite ne arata ca pragul de 10 miliarde de locuitori ai planetei va fi atins in urmatorii 90 de ani, pana in anul 2100, iar aceasta crestere va proveni, conform ONU, de la tari cu rate ridicate ale fertilitatii (tari din Africa, Asia, America Latina). Cu toate acestea, nu cresterea numerica a populatiei ca fenomen de sine statator va fi principala provocare pe care o vor avea de infruntat copiii nascuti astazi, viitorii adulti, ci asocierea acestei tendinte de crestere cu procesul de imbatranire a populatiei planetei.  

In cazul Europei, situatia este diferita comparativ cu media globala in ceea ce priveste ritmul de crestere a populatiei, insa nici batranul continent nu va fi ferit de provocari, prefigurandu-se modificari importante in structura populatiei. In cazul Europei se profileaza o scadere a ponderii populatiei active si o crestere a numarului de persoane in varsta. Astfel, se estimeaza ca ponderea populatiei cu virsta de peste 60 de ani in totalul populatiei Europei va fi de aproape 34% in anul 2050, fata de 22% in anul 2010. 

Romania: fenomenul de imbatranire este accentuat de scaderea populatiei 

Si in cazul Romaniei previziunile indica faptul ca vom asista la imbatranirea populatiei, tendinta fiind chiar accentuata de scaderea numarului de locuitori. Astfel, estimarile facute de Natiunile Unite arata ca, in anul 2100, populatia Romaniei ar putea ajunge la mai putin de 15 milioane, ceea ce inseamna o scadere cu aproximativ un sfert a numarului de locuitori, comparativ cu situatia actuala. In ceea ce priveste structura pe categorii de varsta, relevanta este cresterea ponderii populatiei cu varsta de peste 60 de ani de la 20% (in anul 2010), la 36% in anul 2050. Pana in anul 2055, ponderea pensionarilor - persoane cu varste de peste 65 de ani - se va dubla, pana la un procent ce va reprezenta circa 30% din populatia Romaniei. Prin urmare Romania, la randul sau, va trebui sa gaseasca metode pentru a putea face fata provocarilor generate de aceasta evolutie demografica.

Microsite-ul Zona de Siguranta - spatiul in care publicul din Romania poate accesa informatii utile pe teme de management al riscurilor

Pentru a veni in intampinarea nevoii de informare a publicului din Romania cu privire la riscurile la care este expus si la modalitatile prin care se poate pregati pentru a gestiona eficient aceste riscuri, Allianz-Tiriac a lansat microsite-ul dedicat <Zona de siguranta>, ce poate fi accesat la adresa www.allianztiriac.ro, sectiunea Companie/ Zona de siguranta (http://www.allianztiriac.ro/companie/evolutia-demografica-si-managementul-riscurilor). Acesta cuprinde informatii legate de managementul riscurilor, identifica solutii de protectie si planificare financiara si isi propune sa ajute cititorul sa constientizeze riscurile care ii ameninta averea, familia, viitorul, astfel incat sa poata lua cele mai bune decizii pentru a le putea face fata.  

Microsite-ul Zona de siguranta se va concentra asupra tendintelor demografice si a consecintelor acestora, carora noi cu totii va trebui sa le facem fata; vor fi publicate informatii utile referitoare la protectia noastra si a proprietatilor pe care le detinem, oferind informatii utile pentru o pregatire prealabila, astfel incat sa putem fi permanent protejati. Dezvoltarea microsite-ului <Zona de siguranta> reprezinta un pas firesc facut de un lider de opinie responsabil, o voce respectata, cu experienta locala si internationala in managementul riscurilor. 

"Este important sa trecem de la o atitudine pasiva, care ignora riscurile care ne ameninta propria persoana, proprietatile sau familia la o atitudine proactiva, prin care preluam responsabilitatea pentru ceea ce ni se intampla si sa incercam sa minimizam pe cat este posibil efectele riscurilor care, de ce sa nu recunoastem, reprezinta o realitate mereu prezenta in viata noastra. Am lansat acest spatiu de informare publica <Zona de Siguranta> tocmai din dorinta de a oferi publicului din Romania un instrument util si accesibil pentru managementul riscurilor, cu informatii prezentate intr-o forma prietenoasa si usor de accesat. Allianz-Tiriac a pus intotdeauna accent pe responsabilizarea populatiei, pe aceasta atitudine proactiva extrem de importanta, prin care nu facem decat sa ne asiguram ca viitorul va fi asa cum ni-l dorim”, a concluzionat Rangam Bir. 

Comunicat de presa