Asigurarea obligatorie, scut impotriva inundatiilor

Data publicarii: 30-05-2012 | Finante-Banci

Statul nu va mai despagubi persoanele afectate de inundatii, iar primarii nu mai au nici un motiv sa nu le aplice amenzile legale celor care nu detin o asigurare de locuinta. Peste toate acestea, meteorologii avertizeaza ca 2012 va fi un an cu recorduri in ceea ce priveste precipitatiile.

 Aproape 2.000 de locuinte au fost distruse integral in 2010 si 2011 din cauza precipitatiilor abundente si alte cateva mii au fost avariate semnificativ. Imaginile de cosmar care prezinta sate intregi sub ape ne urmaresc deja de mai bine de doi ani si, avertizeaza meteorologii, nu vor inceta sa tina prima pagina a ziarelor nici anul acesta.

Inundatiile au devenit deja parte integranta a vietii noastre si, tocmai de aceea, trebuie gasite solutii de "coabitare" fara efecte adverse substantiale. Consolidarea locuintelor sau indiguirea zonelor expuse sunt doua dintre solutii, insa ele tin mai degraba de vointa autoritatilor decat de cea a fiecarui roman in parte. Ce putem face pentru a ne proteja locuinta? Solutia este una singura si se numeste asigurare impotriva dezastrelor. Detinerea unei polite emise de Pool-ul de Asigurarea Impotriva Dezastrelor (PAID) este cu atat mai necesara cu cat, potrivit unei legi in vigoare inca din 2011, statul nu va mai da nici un leu de la buget persoanelor afectate de inundatii.

Ba, mai mult, conform aceluiasi act normativ, persoanele care nu detin o polita de locuinta risca sa primeasca amenzi intre 100 si 500 de lei.

Oricum am lua-o, cei 10 sau 20 de euro, cat reprezinta costul anual al unei polite obligatorii, reprezinta o suma infinit mai mica decat pagubele pe care le poate aduce lipsa acestei asigurari.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: