5 motive pentru care colapsul Greciei era un eveniment previzibil

Data publicarii: 25-06-2012 | Diverse
Evaziunea fiscala este unul dintre fenomenele care au tras Grecia in vartejul crizei

Economia elena este in al saselea an de recesiune, iar continuarea declinului este mai probabila decat stoparea acestuia. Iata cinci dintre motivele pentru care un astfel de deznodamant trebuia sa fie "in carti” pentru orice investitor.

Problemele cu care economia Greciei se confrunta de aproximativ sase ani sunt rezultatul unui cumul de factori care faceau dezastrul grecesc pe cat de greu de evitat, pe atat de previzibil. O analiza chiar si extrem sumara a situatiei macroeconomice a Greciei arata insa ca pietele si investitorii au avut la indemana cel putin cinci semnale care puteau indica faptul ca aceasta economie se afla pe un drum gresit.

1 Nivelul evaziunii fiscale are in Grecia un caracter endemic, fiind la cele mai inalte cote dintre toate statele care au o rata ridicata a veniturilor pe cap de locuitor. Aceasta este situatia care a nascut, perpetuat si adancit decalajul major dintre veniturile si cheltuielile guvernamentale. Rezultatul? Cresterea exponentiala a datoriei publice, ceea ce a impins Grecia in vartejul recesionar.



2 Economia elena a inregistrat cresteri explozive, incepand cu anii 2000 (asemeni multor alte economii!), intr-o perioada in care intreaga lume baltea efectiv de capitaluri ieftine.



3 Un impuls puternic a fost dat si de investitiile realizate in vederea gazduirii Jocurilor Olimpice din 2004 - de zecile de miliarde investite pentru constructia si dezvoltarea infrastructurii necesare pentru un astfel de eveniment. Un semnal pe care investitorii si pietele nu trebuiau sa-l piarda din vedere este faptul ca dupa Jocurile Olimpice, cea mai mare parte dintre facilitatile construite de greci au ramas efectiv fara intrebuintare, ceea ce le-a transformat in centre de cheltuieli, majorand astfel presiunea, si asa extrem de mare, pe bugetul public.

Integral in Forbes.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: