Romanii, ametiti de schimbarile din sistemul fiscal

Data publicarii: 29-06-2012 | Finante-Banci

Gradul de incertitudine privind sistemul fiscal, in special ca urmare a schimbarilor legislative frecvente si calitatii relatiei cu autoritatile fiscale, este, in Romania, unul dintre cele mai ridicate din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa, potrivit unui studiu realizat de Deloitte.

Informatia este inclusa in prima editie a raportului "Gradul de certitudine fiscala - un studiu despre relatia dintre companii si autoritatile fiscale" in 24 de state din EMEA. "Desi rezultatele arata ca in majoritatea tarilor companiile au o relatie buna cu autoritatile fiscale locale, gradul general de incertitudine reprezinta un motiv de ingrijorare: unul din doi respondenti considera ca incertitudinea fiscala din tara lor are un impact si chiar afecteaza operatiunile companiei pe care o reprezinta", se arata intr-un comunicat al Deloitte, citat de Mediafax.

Studiul analizeaza, totodata, gradul in care autoritatile locale implementeaza sistemele informatice la nivel operational, modul in care respondentii din diverse tari percep disensiunile cu autoritatile locale si sistemul de solutionare fiscala anticipata. "Acum trei ani, Deloitte Tax lansa raportul Fiscalitatea romaneasca - Radiografia unei reforme incomplete, care prezenta o parte dintre provocarile semnalate de marii contribuabili din Romania. Identificam atunci doua neajunsuri importante care contrabalansau avantajele competitive ale sistemului fiscal romanesc (in principal cota unica de 16%). Aceste neajunsuri erau incertitudinea cauzata de frecventa modificarilor legislative si calitatea relatiei cu autoritatile fiscale (inclusiv transparenta, nivelul de pregatire si disponibilitatea acestora). Din pacate, aceleasi preocupari se regasesc si in studiul actual, de data aceasta accentuate de comparatiile de cele mai multe ori nefavorabile noua cu perceptia mediului de afaceri din restul regiunii", a declarat Alexandru Reff, partener coordonator Deloitte Tax & Legal Romania. Din 24 de tari analizate, in Romania sunt cele mai multe probleme.

Integral in Curierul National