Ernst & Young: Sunt companiile de asigurari in grafic pentru implementarea Solvency II?

Data publicarii: 02-07-2012 | Finante-Banci

Ernst & Young a intreprins recent un studiu cu privire la stadiul pregatirilor pentru implementarea celui de-al treilea pilon al reglementarilor Solvency II in randurile societatilor de asigurare europene. Studiul acopera 53 de societati (14 societati de asigurari de viata, 21 de societati de asigurari generale si 18 societati compozite) din Marea Britanie, Franta, Germania, Belgia, Olanda, Elvetia, Spania si Italia.

Rezultatele  acestui studiu arata diverse stadii ale implementarii pilonului III. In timp ce unele societati de asigurare sunt in curs de pregatire a analizei detaliate a diferentelor intre starea actuala si situatia tinta, altele deja implementeaza solutii de raportare care includ formate de raportare cantitativa.

Timpul ramas este destul de scurt. Conform calendarului actual, societatile de asigurare mai au doar 18 luni pana la data la care va trebui sa raporteze conform cerintelor Solvency II - pilonul III, timp in care trebuie sa se mobilizeze si sa actioneze in directia dezvoltarii instrumentelor si proceselor care sa le permita sa indeplineasca aceste cerinte exigente.

"Indeplinirea termenului de implementare a Solvency II la 1 ianuarie 2014 presupune investirea unui efort considerabil in remodelarea proceselor interne, cel putin cu un an in avans, ceea ce implica semnificative riscuri operationale si de conformitate. Institutiile de reglementare locale au perspective foarte diferite de la o tara la alta privind implementarea Solvency II, punand sub semnul intrebarii modelele generale dezvoltate de companiile multinationale de asigurari la nivel de grup. Marii asiguratori au subestimat impactul operational al reglementarilor locale, recunoscand abia acum nevoia de a adapta formulele standard ale grupului, pentru a le face mai potrivite pentru filialele locale”, explica Andreas Schogl, Senior Manager Servicii de Actuariat, Ernst & Young

Studiul Ernst & Young releva ca societatile de asigurare intampina inca dificultati in implementarea Solvency II si, in timp ce multe societati au demarat activitatile de implementare, cea mai mare parte este inca in stadiul de elaborare a raspunsului la cerintele acestor reglementari. Pilonul III a Solvency II rezulta intr-o fereastra deschisa prin care autoritatile de reglementare vor privi in interiorul societatii - cu cat raportarile contin mai multe erori sau omisiuni, cu atat societatea va fi nevoita sa faca mai multe raportari suplimentare, si chiar, in anumite cazuri, vom asista la interventii din partea autoritatilor de supraveghere, indiferent de stadiul implementarii celorlalte faze. Implementarea cu succes a acestei faze ramane o provocare importanta, care solicita societatilor sa fie flexibile si pregatite sa intampine cerintele de raportare, fara ca activitatea normala a companiei sa fie tulburata.

"Intrebarea principala in industria asigurarilor in acest moment este cum isi vor conduce afacerile companiile de asigurari intr-o lume guvernata de Solvency II? Avem parametri complet noi, pe care trebuie sa ii integram in modelul de business. Structura marilor grupuri va evolua pe masura ce entitatile locale vor intampina provocari in relatia cu autoritatile de reglementare din fiecare tara si vom vedea probabil multi asiguratori care vor hotari sa isi restructureze afacerile ca raspuns la acest lucru. Desi Solvency II este perceput drept un efort semnificativ depus pentru a adresa aspecte de reglementare, este foarte important pentru companiile de asigurari sa inteleaga oportunitatea care se afla la baza, de a optimiza procesele si sistemele de business, printr-o reimprospatare a modelului operational intern. Credem ca este decisiv ca asiguratorii sa recunoasca aceasta valoare intrinseca a cadrului Solvency II” - Gelu Gherghescu, Assurance & Advisory Partner, Ernst & Young Romania.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: