Guvernul a modificat Legea referendumului prin OUG

Data publicarii: 06-07-2012 | Actualitate

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta care modifica Legea referendumului, a anuntat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa.

"Guvernul considera ca prin textul de lege se aduc atingeri grave drepturilor cetatenesti in sensul ca se creeaza discriminari pozitive pentru anumite persoane", a spus Dusa. 

Prin modificarea adusa de Executiv se revine la forma initiala a legii in care rezultatele votului unui referendum se valideaza cu jumatate plus unu din numarul alegatorilor prezenti la vot. 

"Guvernul si majoritatea parlamentara considera ca prin textul de lege in vigoare, care a fost modificat acum doua luni, la initiativa unor parlamentari PDL, se aduc atingeri grave drepturilor cetatenesti prevazute de de articolul 16 din Constitutie. Se creeaza discriminari pozitive pentru anumite persoane. De asemenea, prin ordonanta aprobata azi se mai elimina o alta discriminare prevazuta in lege, care impiedica romanii din strainatate sa isi exercite dreptul constitutional de a se exprima prin vot", a explicat precizat Dusa. 

El a mai spus ca PDL a operat modificari pe aceasta lege astfel incat "un referendum sa nu poata fi validat niciodata in Romania". 

"Noi, prin aceasta ordonanta de urgenta, am pus de acord legea cu decizia Curtii nr. 420, adica referendumul se valideaza cu majoritatea simpla a voturilor valabil exprimate", a adaugat ministrul pentru relatia cu Parlamentul. 

Intrebat de ce Guvernul modifica prin ordonanta de urgenta o lege care este contestata la Curtea Constitutionala, Dusa si-a exprimat indoiala ca aceasta institutie se va pronunta "in timp util". 

"Urgenta este motivata si de faptul ca, probabil de poimaine, trebuie sa incepem calendarul pentru organizarea referendumului si consideram ca acest proiect de lege aprobat de PDL sa nu creeze discriminari pozitive", a mai spus Mircea Dusa. 

El a sustinut ca se va modifica si prevederea similara din lege referitoare la referendumul in cazul primarilor, dar "prin lege", pentru ca "nu exista acum o urgenta legata de organizarea referendumului in cazul primarilor".

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: