Statul poate impune bancilor reducerea comisioanelor

Data publicarii: 18-07-2012 | Finante-Banci

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor, in urma unei solicitari primite de la Judecatoria Calarasi, pe rolul careia se afla un litigiu intre Volksbank Romania si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

"Conform reglementarilor Uniunii Europene, un stat membru poate sa impuna institutiilor de credit obligatii in ceea ce priveste tipurile de comisioane pe care le pot percepe in cadrul unor contracte de credit de consum", considera CJUE.

Prin urmare, OUG 50/2010, care limiteaza numarul si tipurile comisioanelor pe care bancile le pot percepe in contractele cu consumatorii, nu incalca legislatia UE. Hotararea pronuntata la 12 iulie 2012 de CJUE este obligatorie pentru Judecatoria Calarasi in solutionarea litigiului dintre Volksbank si ANPC si, in egala masura, pentru celelalte instante nationale sesizate cu o problema similara, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Europene.

Romania a transpus in legislatia sa interna Directiva 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori prin adoptarea unei ordonante de urgenta, OUG 50/2010, care a intrat in vigoare la 22 iunie 2010. Potrivit ordonantei, pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor, dupa caz, penalitati, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: