Explozie pe piata centralelor de apartament

Data publicarii: 18-07-2012 | Afaceri

Falimentul sistemului de incalzire centralizata a devenit tot mai evident de cand guvernantii au anulat subventiile pe gigacalorie. Multe primarii s-au grabit sa faca acelasi lucru, iar beneficiarii de agent termic au fost pusi sa aleaga: ori raman in sistem si suporta dublarea facturilor la incalzire, ori pleaca. Vanzatorii de centrale termice individuale jubileaza, insa, pentru ca eliminarea subventiilor le aduce tot mai multi clienti. Prin urmare, supararea unora este bucuria altora, scrie InComeMagazine.ro

In ultimii 5 ani, rata debransarilor din sistemul de termoficare centralizata a devenit un fel de indicator al fericirii pentru firmele care vand centrale termice individuale. Cu toate acestea, efectele se vor vedea incepand cu acest an. 

Un semn al efectului pozitiv pentru piata de profil este dat de volumul afacerilor, care s-a mentinut stabil in perioada 2010-2011, la aproximativ 75 de milioane de euro, preturile medii ale centralelor termice de apartament inregistrand insa o scadere de circa 2%. Aceasta in ciuda caderii pietei imobiliare, principala sursa de venituri pentru industria de profil. 

Firmele care vand centrale individuale remarca o diferenta in structura vanzarilor din tara. Daca in urma cu cativa ani proiectele de ansambluri rezidentiale reprezentau o cota de 15-20% din vanzarile de centrale individuale, in prezent ponderea acestora a scazut mult, ajungand la 5-7%. Totusi, chiar daca numarul de comenzi din zona constructiilor rezidentiale a scazut, furnizorii de centrale termice spun ca explozia pietei este iminenta. 

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: