Loteria, in pragul insolventei

Data publicarii: 19-07-2012 | Afaceri

  • Alexandru Ghita: Situatia nu e deloc roz. Fostele conduceri ale Loteriei Romane s-au axat pe cheltuirea banilor, prin achizitii supraevaluate.
  • "Marea buba" din situatia financiara a Loteriei este contractul incheiat cu un grup de firme din Grecia.
  • ANAF a sesizat DNA inca din 2007 asupra contractelor incheiate cu  Intracom - firma-mama, Intralot Holdings International Ltd. - un off-shore din Cipru, si Lotrom SA din Bucuresti.

Contractele paguboase incheiate in ultimii 20 de ani de catre Loteria Romana cu diferiti agenti economici, in legatura cu care de-a lungul timpului s-au sesizat atat ANAF, cat si procurorii anticoruptie, au adus compania in pragul insolventei. "Situatia financiara nu este deloc roz si fara masuri de eficientizare Loteria Romana poate intra in procedura de insolventa, dar este ultima varianta pe care o luam in calcul. (...) Eu vin din mediul privat si m-am speriat cand am vazut documentele financiare ale companiei. Notiunea "eficienta" nu a existat in vocabularul fostelor conduceri ale Loteriei Romane, care s-au axat pe cheltuirea banilor, prin achizitii supraevaluate, si mai putin pe cresterea incasarilor companiei", a declarat ieri Dan Alexandru Ghita, directorul general al Loteriei Romane, acuzand fostele conduceri ale companiei ca au facut achizitii supraevaluate si contracte paguboase cu un grup de companii elene, incheiate in 1992-1993 pentru zece ani si prelungite la expirarea perioadei initiale. Potrivit sefului Loteriei, compania are o rata a profitului putin mai mare de 8%, scaderea acesteia sub pragul de 5% insemnand inchiderea societatii. "Daca va cobori sub 5%, putem sa-i punem companiei lacat la usa", a spus Ghita, aratand ca incasarile au scazut cu 50% in intervalul 2007-2011, iar cheltuielile s-au mentinut la un nivel ridicat, prin achizitii supraevaluate.

"Spre exemplu, o aplicatie software cu o valoare de piata de 300.000 de euro a fost achizitionata de Loterie cu 1,7 milioane de euro. De asemenea, o aplicatie software pentru monitorizarea intrarilor si iesirilor personalului din sediul companiei a fost cumparata cu 4,4 milioane de lei, un pret supraevaluat cu 3,9 milioane de lei", a spus Ghita, adaugand ca "marea buba" din situatia financiara a Loteriei este contractul incheiat cu un grup de firme din Grecia.

Integral in Curierul National