Caderea leului e politica sau economica?

Data publicarii: 23-07-2012 | Finante-Banci

Economistii considera ca criza politica a facut sa aprinda un foc al dezechilibrelor ce mocnea de mult timp in economie.

Deprecierea monedei nationale nu este cauzata de manipularea cursului de schimb de catre un stat care doreste sa obtina astfel venituri mai mari din accize sau TVA sau de vreun atac speculativ asupra leului, afirma Cristian Socol, conferentiar al Academiei de Studii Economice Bucuresti. Intr-o postare pe site-ul contributors.ro el spune ca teza manipularii este o "exagerare". 

Manipularea cursului mai mult ar distruge, pe termen mediu, decat ar ajuta statul, pe termen scurt, spune economistul. "Chiar daca pe termen scurt cresterea cursului de schimb va ajuta indeplinirea tintelor de deficit bugetar prevazute in acordul cu FMI, pe termen mediu si lung impactul asupra economiei este ingrijorator. Apar cu siguranta probleme si mai mari cu privire la datoria publica (denominata intr-o pondere importanta in valuta), asupra inflatiei (deprecierea conduce la cresterea inflatiei), cresterea riscului de neplata a creditelor la banci, cresterea dobanzilor", afirma el. Tot exagerata este si teza atacului speculativ asupra leului. Daca acesta ar fi avut loc, am fi vazut deprecieri puternice pe perioade scurte de timp, volume mari de vanzare de valuta de catre BNR si cresteri mari de dobanzi pe piata monetara interbancara, afirma Socol.

Cele trei mari cauze

Economistul vede trei "mari cauze, simple", doua dintre acestea fiind economice, a treia politica. Prima se refera la intrarile mici de capitaluri. Este vorba de economisirea interna slaba, incapacitatea atragerii fondurilor europene. "Intrarile de euro in Romania sunt din ce in ce mai mici. Ori, mai putini euro pe piata valutara interna inseamna intarirea euro si, astfel, deprecierea leului in fata monedei europene", afirma Cristian Socol. El adauga ca inainte de criza in Romania intrau peste 20 de miliarde de euro capitaluri private pe an, in momentul de fata intra circa 2-3 miliarde de euro. Investitiile straine directe si de portofoliu au reprezentat in 2011 doar 25% fata de cele din 2008. In privinta fondurilor UE, in perioada 2008-2012, rata de absorbtie a fost de 6%, de trei ori mai redusa decat media tarilor vecine. 

Cititi integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: