Pierderi de peste 2 miliarde de lei din cauza secetei

Data publicarii: 25-07-2012 | Actualitate

Rafturile supermarketurilor sunt pline de faina, malai si ulei. Ogoarele sunt parjolite de arsita. Se intampla in Romania anului 2012.  Impactul soarelui necrutator asupra agriculturii e devastator. Explica Gheorghe Sin, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), si Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.  

Specialistii in agricultura au estimari destul de sumbre privind recoltele din acest an, din cauza secetei prelungite. "Pierderile vor fi de peste 2 miliarde de lei anul acesta din cauza secetei, cam 1,5 spre 2% din PIB. Cel putin de atat, pentru ca au fost pierderi mari, de peste 50% la productia de grau si de 50% si chiar 80% in anumite zone ale tarii, la culturile de porumb. Si floarea este afectata, dar nu in acelasi grad ca porumbul. Orice masuri s-ar lua la ora actuala sunt tardive. Nu mai poti iriga acum, pentru ca plantele au inceput sa se usuce si nici daca le dai apa nu mai pot sa invie", spune Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.

La randul sau, Gheorghe Sin, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice,  spune care e impactul caniculei si lipsa norilor pe cer asupra culturilor: "La sfarsitul lunii mai eram fericiti ca venisera ploile si estimam productii mari la grau. Acum vedem cum culturile de toamna se usuca in camp. Din cauza secetei polenul nu mai este fertil, ceea ce inseamna ca nu a mai avut loc formarea boabelor. Drept urmare avem plante fara stiuleti cu boabe. In plus, din cauza uscaciunii plantele nu mai au nectar, ceea ce inseamna ca albinele nemaiavand ce sa manance, nu mai sunt atrase sa faca polenizarea. Insa chiar si putinele boabe care au crescut pe plante in acest an, sunt mici si pipernicite fiindca nu au avut apa sa creasca. Si la floarea-soarelui se intampla acelasi lucru, insa este o specie ceva mai rezistenta la seceta. Soia e si mai sensibila decat porumbul si floarea-soarelui. E posibil sa nu avem productie de soia. La soia probabil o sa recolteze cate seminte au semanat in primavara sau cu un pic mai mult".

Agronomul avertizeaza ca va fi o problema si cu furajarea animalelor, deoarece plantele furajere gen "lucerna", "porumb furajer" si restul culturilor folosite ca nutret sunt aproape compromise, ceea ce inseamna o iarna grea, cu productii scumpe de lapte, branzeturi si carne. 

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: