Pierderi de peste 2 miliarde de lei din cauza secetei
Data publicarii: 25-07-2012 | Actualitate
Rafturile supermarketurilor sunt pline de faina, malai si ulei. Ogoarele sunt parjolite de arsita. Se intampla in Romania anului 2012. Impactul soarelui necrutator asupra agriculturii e devastator. Explica Gheorghe Sin, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), si Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.
Specialistii in agricultura au estimari destul de sumbre privind recoltele din acest an, din cauza secetei prelungite. "Pierderile vor fi de peste 2 miliarde de lei anul acesta din cauza secetei, cam 1,5 spre 2% din PIB. Cel putin de atat, pentru ca au fost pierderi mari, de peste 50% la productia de grau si de 50% si chiar 80% in anumite zone ale tarii, la culturile de porumb. Si floarea este afectata, dar nu in acelasi grad ca porumbul. Orice masuri s-ar lua la ora actuala sunt tardive. Nu mai poti iriga acum, pentru ca plantele au inceput sa se usuce si nici daca le dai apa nu mai pot sa invie", spune Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.
La randul sau, Gheorghe Sin, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, spune care e impactul caniculei si lipsa norilor pe cer asupra culturilor: "La sfarsitul lunii mai eram fericiti ca venisera ploile si estimam productii mari la grau. Acum vedem cum culturile de toamna se usuca in camp. Din cauza secetei polenul nu mai este fertil, ceea ce inseamna ca nu a mai avut loc formarea boabelor. Drept urmare avem plante fara stiuleti cu boabe. In plus, din cauza uscaciunii plantele nu mai au nectar, ceea ce inseamna ca albinele nemaiavand ce sa manance, nu mai sunt atrase sa faca polenizarea. Insa chiar si putinele boabe care au crescut pe plante in acest an, sunt mici si pipernicite fiindca nu au avut apa sa creasca. Si la floarea-soarelui se intampla acelasi lucru, insa este o specie ceva mai rezistenta la seceta. Soia e si mai sensibila decat porumbul si floarea-soarelui. E posibil sa nu avem productie de soia. La soia probabil o sa recolteze cate seminte au semanat in primavara sau cu un pic mai mult".
Agronomul avertizeaza ca va fi o problema si cu furajarea animalelor, deoarece plantele furajere gen "lucerna", "porumb furajer" si restul culturilor folosite ca nutret sunt aproape compromise, ceea ce inseamna o iarna grea, cu productii scumpe de lapte, branzeturi si carne.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri